nieuws

Willem Steenbergen wint paasbroodcompetitie Echte Bakkers

Nieuws 1021

Willem Steenbergen wint paasbroodcompetitie Echte Bakkers
Marco van Scheijndel, technisch adviseur bij Puratos (links), Meester Boulanger Hiljo Hillebrand (m), en keurmeester Henri Elders van het Nederlands Bakkerij Centrum hebben de keuringen verricht dit jaar.

Steenbergen, De Echte Bakker met twee winkels in Meppel is de winnaar van de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Thijs Koolen uit Ell is tweede, Theo Pastoor uit Tilburg derde.

Na twee jaar op rij een derde plaats te halen, is het Willem Steenbergen gelukt om de paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde te winnen. Hij haalt het goud.

De tweede plaats is voor het derde jaar op rij voor Thijs Koolen (Ell) en Theo Pastoor (Tilburg) die vorig jaar ook in de finale zat werd derde. Een eervolle vermelding is er voor Joost Snijders uit Stramproy die het paasbrood afgewerkt had met een vlaairaster en daarmee een zeer onderscheidend product had gebakken.

Spannende finaleronde

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers hun paasbrood insturen voor deze competitie. Dit jaar was de eis dat het brood een slofmodel moest hebben. Dat bleek een pittige opgave die 15 Echte Bakkers perfect uitgevoerd hebben. Zij plaatsten zich met een beoordeling van een 8,0 of hoger voor de finaleronde. Hiervoor werden de paasbroden onaangekondigd opgehaald uit de winkels wat de strijd extra spannend maakte.

De keuringen zijn uitgevoerd door Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner Puratos, Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, baktechnisch adviseur en werkzaam bij GildePartner Royal Steensma en Henri Elders, keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. Zij hebben in de voorronde een recordaantal van 165 paasbroden beoordeeld.

Doel bereikt

Willem Steenbergen had het niet verwacht maar hij vindt het ‘hartstikke mooi!’ Hij werd al twee jaar op rij derde en ook in de oliebollencompetitie haalde hij al zilver en brons. Het voornemen voor 2018 was om in ieder geval één van de competities te winnen. Dat doel is dus nu al bereikt.

Thijs Koolen en Theo Pastoor gingen beiden, competitief als ze zijn, alleen voor de eerste plaats maar zijn toch blij met de behaalde prestatie.

Eigen signatuur

De keurmeesters hebben de afgelopen weken veel variëteiten aan paasbroden voorbij zien komen. Hiljo Hillebrand: ‘Bakkers voegen hun eigen signatuur toe aan het brood door de wijze van decoreren en te werken met smaken. Juist paasbrood leent zich heel goed voor frisse vulling van mango, papaja of appel.’

Marco van Scheijndel: ‘Bij alle finalisten is een zeer goed paasbrood gekocht in de winkel. Allemaal mooi gedecoreerd en goed gebakken. Het brood van Steenbergen maakt het verschil in het model en de geweldige korstkleur, maar het ligt heel dicht bij elkaar.’

Finalisten

De overige finalisten die een 5 sterren product in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Bi’j oons te Haaksbergen, Hugen te Arnhem, Joost Douenburg te Rijsbergen, Joost Snijders te Stramproy, Keurhorst te Apeldoorn, Lubbers te Almelo, Scholtens te Winschoten, Van Ballegooijen te Veen, Van der Steen te Made, Van der Veer te Barneveld, Van Kempen te Alphen aan den Rijn en Wil Gerrits te Wilp.

 

Lees ook: Piet Daane bakt het beste paasbrood van de Echte Bakkers

Reageer op dit artikel