nieuws

Royal Steensma hervat productie na brand

Nieuws

Royal Steensma hervat productie na brand
Royal Steensma in Franeker is weer in bedrijf

Bakkerijgrondstoffenproducent Royal Steensma heeft vanochtend de productie van geconfijte vruchten op de vestiging in Franeker kunnen hervatten, na de uitslaande brand van afgelopen vrijdag die de drooghal in de as legde. Niemand raakte bij de brand gewond. Na uitgebreid technisch onderzoek dit weekend is de fabriek vrijgegeven. Daardoor konden de circa 50 personeelsleden rond 06.00 uur weer aan de slag om de lopende bestellingen af te handelen.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog steeds. Vooralsnog lijkt er van brandstichting geen sprake. Het terrein is ondertussen schoongemaakt en vandaag start naar verwachting de sloop van de restanten van de getroffen productieruimte. De schade loopt in de miljoenen: hiervoor is Royal Steensma verzekerd. Voor het drogen van de geconfijte vruchten wordt tijdelijk extern een oplossing gezocht. Slechts een klein deel van het geconfijte assortiment moet worden nagedroogd.

Klanten merken weinig

De impact van de brand is groot, met name onder het personeel van de confijterij zelf. Toch wordt met vereende krachten de draad weer opgepakt. ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken alle medewerkers zijn’, vertelt algemeen directeur Rimmert de Jong van Royal Steensma. ‘Maar ook onze klanten, leveranciers en zelfs de concurrenten. Steunbetuigingen blijven maar binnenstromen: dat is heel fijn om te merken.’ De Jong schetst dat er onder alle medewerkers een sterk gevoel leeft van ‘de schouders eronder zetten’. ‘We hebben de heilige overtuiging dat we hier sterker gaan uitkomen. Sterker nog: plannen voor de nieuwbouw worden op dit moment al gemaakt.’

Risicospreiding

Het is voor Royal Steensma een bewuste keuze om de productie van het totale productassortiment op het gebied van grondstoffen voor brood en banket te verspreiden over de vier productielocaties die de firma in Nederland telt. Om zo de risico’s bij eventuele calamiteiten te spreiden. Die strategie werpt bij de brand bij de vestiging in Franeker nu z’n vruchten af.

Omvang

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2: de drooghal meet 1.000m2. Op het gebied van confijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

Lees ook: Brand Royal Steensma treft één hal – levering niet in gevaar

Reageer op dit artikel