nieuws

Picnic breidt uit naar Duitsland

Nieuws 569

Picnic breidt uit naar Duitsland
Picnic gaat over de grens. Foto: Distrifood

Picnic gaat ook van start in Duitsland. Enkele maanden geleden startte het bedrijf in het geheim onder de codenaam Sprinter een pilot in de regio Düsseldorf.

De pilot van Picnic is volgens de online supermarkt zo voorspoedig verlopen, dat besloten is over vier weken te starten met de bezorging aan alle inwoners in het pilotgebied. Net als in Nederland zal Picnic daarna stad voor stad verder uitbreiden. Voor de uitrol is 15 miljoen beschikbaar.

De websuper levert in Nederland ook brood bij de boodschappen. Foto: Distrifood

Start in Noordrijn-Westfalen

De eerste Duitse steden waar Picnic wordt uitgerold zijn Kaarst, Neuss, Meerbusch en het Düsseldorfse stadsdeel Oberkassel. Daarna zal de verdere uitbreiding plaatsvinden, om te beginnen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook in Duitsland worden de door Picnic ontwikkelde compacte elektrische wagentjes gebruikt om de boodschappen op een duurzame manier te bezorgen.

Duitsers zijn enthousiast

Duitsland is voor Picnic een interessante markt. Niet alleen is deze zes keer zo groot als de markt in Nederland en wonen er alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen 18 miljoen mensen, de resultaten van de pilot laten volgens Picnic zien dat Duitsers minstens zo enthousiast zijn als Nederlanders over het gratis laten bezorgen van de boodschappen tegen een lage prijs.

Eerste stap naar internationalisering

De uitbreiding naar Duitsland is de eerste stap naar internationalisering van het Picnic-concept. Eerder meldden zich al veel internationale partijen met interesse voor samenwerking. ‘Duitsland is voor ons een geweldige kans en we kijken ernaar uit om ook Duitse huishoudens blij te maken met onze service’, aldus mede-oprichter van Picnic Michiel Muller. ‘De resultaten uit de pilot zijn veelbelovend en we hebben een volledig Duitse infrastructuur opgezet die de vraag aankan.’

Nieuwe route-algoritmes

Picnic is anderhalf jaar geleden begonnen met de eerste voorbereidingen voor de Duitse pilot. Onder meer het assortiment werd bepaald, de app moest worden aangepast, nieuwe route-algoritmes geschreven en een Duits team gebouwd, inclusief runners en shoppers. Ook opende het bedrijf een eigen distributiecentrum en hub in Viersen en Neuss. Van daaruit kunnen nieuwe steden in Noordrijn-Westfalen worden aangesloten.

Duits team geleid door Frederic Knaudt

Het Duitse team wordt geleid door Frederic Knaudt vanuit het hoofdkantoor van Picnic Duitsland in Düsseldorf. Knaudt startte onder meer zes jaar geleden de online leverancier van verse maaltijden Kochzauber en verkocht deze drie jaar later aan Lidl. Daarvoor werkte hij bij verschillende start-ups.

Lees ook: Picnic klaar voor landelijke uitrol

‘Niet mamma zorgt meer voor het eten, maar Picnic’

Reageer op dit artikel