nieuws

NOBB viert 100-jarig bestaan

Nieuws 592

De Noord-Oost Brabantse Bakkersbond bestaat 100 jaar. Zo’n 45 (oud-)bakkers en hun partners kwamen eind februari naar Uden om dat te vieren.

NOBB viert 100-jarig bestaan

De Noord-Oost Brabantse Bakkersbond (NOBB) is in 1918 opgericht als Vereniging van R.K. Bakkerspatroons met de naam ‘St. Antonius Abt, voor Uden en omstreken – aangesloten bij De Hanze, afdeling Uden. De bond besloeg de regio: Eerde, Erp, Geffen, Haps, Keldonk, Mill, Nistelrode, Nuland, Schaijk, Uden, Venhorts, Zeeland.

Geschiedenis NOBB

In 1918  kwam er een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Uden was een dorp met circa 5.000 inwoners. Het bood tijdens deze oorlog een veilig onderkomen aan 14.000 Belgische vluchtelingen; 7.000 van stroomden door naar andere  oorden.

Op 24 februari 1918 vond de oprichtingsvergadering van de NOBB plaats.  Daarbij waren 17 bakkers uit Uden, Volkel en Zeeland en een geestelijke adviseur aanwezig.

De vereniging stelde zich ten doel door onderlinge samenwerking de ‘zedelijke en stoffelijke belangen der leden’ te behartigen. ‘Men wilde goed vak- en handelsonderwijs bevorderen, vergaderingen, lezingen, voordrachten, tentoonstellingen, vakwedstrijden, gezamenlijke aankoop of productie van grond- en hulpstoffen voor het bakkerij  en ook een geregelde beloningsafspraken maken’, aldus de oprichtingspapieren.

Weinig voorzitters gehad

De aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter, waarna diverse bestuursleden zijn gehuldigd. ‘In deze 100 jaar heeft de vereniging slechts 4 voorzitters gehad, 5 penningmeesters en 5 secretarissen’, aldus voorzitter Frank Boonaerts. ‘Een compliment voor deze bakkers die dit werk naast het runnen van hun eigen bakkerij de vereniging bestuurde en activiteiten organiseerde.’

Frank Boonaerts was 38 jaar bestuurslid, waarvan 15 jaar secretaris en 23 jaar voorzitter. Bart Bongers uit Schaijk was 21 jaar secretaris, en Wim van Lier uit Geffen was 19 jaar penningmeester. De bestuurleden kregen als dank voor hun inzet een oorkonde en een 3D glasscultuur met inscriptie.

Tonpraoter krijgt lachers op z’n hand

Tonpraoter Rob Schepers uit Helmond kreeg met zijn act de aanwezigen goed aan het lachen. Hij verwerkte verschillende regioproducten in zijn verhaal. Er waren ook twee bakkers aanwezig die in diverse ontwikkelingslanden zijn geweest om de lokale bakkers daar te helpen; ook zij deden hun verhaal.

Doos bonbons

Het was een onvergetelijke avond met veel herinneringen en entertainment. Als afscheidcadeau kregen de aanwezigen een doos bonbons met het logo ‘100 jaar NOBB’ erop, plus een goed fles wijn om nog thuis na te genieten.

Foto's

Reageer op dit artikel