nieuws

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt uit Sleeuwijk

Nieuws

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt uit Sleeuwijk
Winnaar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018. Foto: Omroep Brabant

Christiaan van de Vegt van Bakkerij Verba uit Sleeuwijk is winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018. Hij werd daarmee de opvolger van Jorrit Foolen uit Sint-Oedenrode, de winnaar van 2017.

Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018 deden dit jaar 40 professionals mee (39 bakkers en 1 slager), 21 thuisbakkers en 48 leerlingen. Per categorie gingen respectievelijk drie profs, drie thuisbakkers en drie leerlingen VMBO en drie leerlingen MBO door naar het Summa College in Eindhoven. Daar moesten de finalisten op maandag 26 februari hun worstenbroodjes bakken. Alle ingezonden worstenbroodjes zijn beoordeeld door 12 juryleden, bestaande uit 6 vakjuryleden en 6 consumenten.

500 Worstenbroodjes

Christiaan van de Vegt van Bakkerij Verba.

Aan Omroep Brabant laat Christiaan van de Vegt dat hij vandaag 500 van die winnende worstenbroodjes gaat bakken. ‘We zijn om halftwee vannacht begonnen en maken er minstens 500’, zegt Van de Vegt. ‘Het is lekker druk.’ Van de Vegt weet niet wat hem maandag te wachten staat? ‘Totaal niet. Ik heb wel kort met de winnende bakker van vorig jaar gesproken en die vertelde dat ik vandaag heel veel ga verkopen. We zijn keihard aan het werk. Als straks de winkel opengaat, dan begint het pas echt. Ik heb afgelopen nacht niet heel veel geslapen. Ik wel een goeie start maken en verder de hele week knallen.’

Jongste finalist

De eerste prijs voor de beste thuisbakker ging naar Eline Nagelkerke uit Oudenbosch. Vorig jaar won zij de tweede prijs en nu stond de pas 10-jarige Eline op de hoogste trede van het podium. Zij was de jongste finalist.

In de categorie Leerling VMBO won Maryam Ismael uit Hoeven van het Markland College. Stijn van Dongen uit Wagenberg van het Cingel College won in de categorie Leerling MBO. De jongste deelnemer was de 9-jarige Djorn van Werde uit Heeze. De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van 9 tot 80 jaar.

Niveau

Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze 22 editie weer hoog. Bij de categorie leerlingen en studenten was het resultaat zelfs ‘uitstekend’. Nieuw dit jaar was dat bij alle professionele bakkers en slagers de deelnemers tweemaal zijn bezocht door de ‘mystery shopper’, om ervoor te zorgen dat ook de kwaliteit in de toonbank hoog is.

‘We willen graag dat de deelnemers scherp blijven’, aldus Poppelaars. Op de oproep voor de consumentenjury kwamen maar liefst 625 aanmeldingen binnen voor slechts 6 consumentenplaatsen in de jury. ‘Belangrijk’, volgens Poppelaars. ‘Want de consument koopt de worstenbroodjes en kan heel goed aangeven of die ze wel of niet lekker vindt. En uiteindelijk is de klant koning.’

Lees ook: Worstenbroodjes van Echte Bakker van der Steen

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

  1. Uiterlijk aanzien bovenzijde
  2. Uiterlijk aanzien onderzijde
  3. Gehaktvulling
  4. Brood
  5. Consistentie / beet
  6. Algehele smaak

De uitslag

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018 (professionals)

1. Bakkerij Verba, Christaan van de Vegt uit Sleeuwijk
2. Bakkerij Leon van Dongen, Jeroen van Dongen uit Wagenberg
3. Slagerij de Kwant, Ron de Kwant uit Hank

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2018

1. Eline Nagelkerke uit Oudenbosch
2. Jos Heerkens uit Berlicum
3. Ton Bloemers uit Someren-Eind

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2018

1. Maryam Ismael uit Hoeven, Markland College
2. Anneke van Seeters uit Geldrop, De Rooi Pannen
3. Zoë van Alebeek uit Eindhoven, De Rooi Pannen

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO 2018

1. Stijn van Dongen uit Wagenberg, Cingel College
2. Maaike Roelen uit Rijen, Cingel College
3. Björn van de Lindeloof uit Oud Gastel, Cingel College

Organisatie

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, Markland College, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Reageer op dit artikel