nieuws

Droogijsreiniging maakt apparatuur vrij van (meel)stof

Nieuws 854

Een ‘groene manier van reinigen’. Dat liet Innovi zien op Bakkersvak 2018. Het bedrijf levert apparatuur waarmee zonder water of waterarm gereinigd kan worden; dieptereiniging en desinfectie tot in de binnenkant van machines en de kleinste hoekjes van de bakkerij.

Droogijsreiniging maakt apparatuur vrij van (meel)stof
Reinigen met koudijs is volledig vrij van water. Het vuil kan nadien bij elkaar worden geveegd, legt Gerrit Visser uit. (C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Bij de reinigingsapparatuur van Innovi voor de voedingssector staan droogijsstralen en stoomreiniging centraal. Deze methoden worden volgens directeur Gerrit Visser steeds vaker toegepast in de foodindustrie omdat droogijs of stoom zeer geschikt zijn voor het reinigen van complexe oppervlakken. ‘Met droogijs laat de vervuiling los van de oppervlaktes zonder dat die nat worden. Het vuil kun je bij elkaar vegen.’ Deze methode is zeer geschikt voor een nul-sanering: zwaar vervuilde of moeilijk te reinigen hoeken kunnen er volledig mee worden gereinigd, waarna vervolgens het reguliere onderhoud weer ingezet kan worden.

Vrij van meelstof

Het droogijs kan bijvoorbeeld ook in de motor of de bewegende delen van een machine worden geblazen, bijvoorbeeld om die vrij te maken van meelstof.

(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal

De stoomreiniging is geschikt als dieptereiniging, desinfectie en het geurvrij maken van machines. Deze wordt bijvoorbeeld ingezet op uitrolmachines. Mochten daarop producten met

bijvoorbeeld paprika of een ander sterk ruikend product zijn verwerkt, dan zorgt stoomreiniging voor het geurvrij maken en de reiniging.

Besparing op water en arbeid

Beide systemen zijn innovatief vanwege de waterbesparing, de kwaliteitsslag die wordt gemaakt en de arbeidsbesparing, aldus directeur Visser.

Droogijs- en stoomreiniging is een groene reinigingsmethode waarmee volgens hem circa 30% aan arbeidskosten wordt bespaard doordat er met droogijs en stoom 20 procent sneller wordt gereinigd; stilstand van de productie in veel gevallen niet nodig is en onderdelen niet gedemonteerd hoeven te worden; de risico’s in de gevaren van voedselveiligheid voorkomen worden.

Visser: ‘Het is bovendien in de huidige circulaire economie een milieuvriendelijke manier van reinigen. Het groene reinigen, noemen we het ook wel.’

 

Lees ook: ‘Stof opzuigen in plaats van stof wegblazen’

Reageer op dit artikel