nieuws

Beroepsbollebozen laten in Zwolle zien wat ze kunnen

Nieuws 702

Zwolle stond het afgelopen weekend bol van de beroepsactiviteiten. Jonge vmbo- en mbo-bollebozen streden met hamer en zaag, camera en computer, en pollepel en slagroomspuit om een plekje op het erepodium. In de mbo-klasse patisserie won Bas Klarenbeek van het Horizon College in Purmerend goud.

Beroepsbollebozen laten in Zwolle zien wat ze kunnen
Bas Klarenbeek is bij de Skills Heroes Nederlands kampioen patisserie geworden. Foto: Horizon College

De beroependagen en -wedstrijden Skills Talents en Skills Heroes vinden plaats in de regio’s en provincies die zich daarvoor inschrijven. De vmbo-studenten lieten donderdag 15 maart in teamverband hun vakvaardigheden en -kennis zien in De IJsselhallen in Zwolle.

De mbo-studenten kregen 3 dagen de tijd de ruimte om te laten zien wat ze konden. Zaterdag 17 maart vonden de finales plaats voor het mbo.

MBO-wedstrijd Patissier

In de categorie Patisserie ging de gouden medaille  naar Bas Klarenbeek van ROC Horizon College in Heerhugowaard.

De zilveren medaille ging naar Lisanne Star van het Albeda College in Rotterdam.

Brons is voor Frenk Langenhuijsen van het Summa College in Eindhoven.

Bas misschien naar Boedapest

Winnaar Bas Klarenbeek is enorm blij met zijn gouden titel. ‘Het is een beloning voor het harde werken en het geeft een boost om door te gaan om nog mooiere en betere producten te maken.’ Bas moest onder meer een desserttaart, een candybar, koffiegarnituren en een dessert op bord maken.

Met het behalen van het Nederlands kampioenschap kan Bas Klarenbeek afgevaardigd worden naar de EuroSkills in Boedapest. Die afvaardiging verschilt per opleiding en wordt voor de patissiers nog nader bekeken.

VMBO-winnaars Horeca, Bakkerij & Recreatie:

Aurora Dane, Jamilla de Bruine en Sabine Durinck wonnen goud in de vmbo-categorie Horeca, Bakkerij & Recreatie als team. Zij zitten op het Edudelta College Middelharnis en in het provincieteam de Zuid-Holland Hawks.

De opdracht luidde: de teams werken als kok voor een restaurant dat duurzaamheid belangrijk vindt. Dat is te merken aan de manier waarop zij met de grondstoffen en materialen omgaan. Aan de teams is gevraagd een menu te bereiden en serveren voor twee bewoners van het duurzame huis. Zij komen om 13:00 uur in hun restaurant eten. De teams bereiden het menu ook nog voor twee juryleden. Ze bereiden en serveren het volgende menu:

Runderbouillon met een garnituur van fijngesneden seizoensgroenten en gehaktballetjes
***
Kipkrokant schnitzel
Gemengde salade
Frites en citroenmayonaise
***
Gesuikerde korstschelp gevuld met gele room en vruchten

Skills wedstrijden

Skills Talents zijn de vakwedstrijden voor het vmbo. Tijdens een voorronde op de eigen school, provinciaal kampioenschap en nationale finale strijden de deelnemers in teams van drie leerlingen om in verschillende wedstrijdrichtingen de beste te worden van Nederland.

De deelnemers kunnen de beste worden in hun vakgebied, maar ook als provincieteam. Hierdoor ontwikkelen leerlingen niet alleen talent op hun eigen vakgebied, maar maken zij ook kennis met andere beroepen.

Skills Talents bestaat uit een voorronde op de eigen vmbo-school, een provinciaal kampioenschap, een teambuilding en een nationale finale. Aan de voorronde kan iedereen uit de klas meedoen.

Na de voorronde geeft de docent per wedstrijdrichting de namen van de winnende leerlingen door. In teams van drie gaan zij de strijd aan met vakteams van andere scholen tijdens het provinciaal kampioenschap. Een school kan één vakteam per wedstrijd opgeven.

Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Tijdens een voorronde op de eigen school, kwalificatiewedstrijden op diverse mbo-instellingen in heel Nederland en tot slot tijdens de nationale finales, strijden deelnemers om in hun vakgebied de beste van Nederland te worden.

Lees ook uit 2017: Iris Kleinjan wint Skills Heroes patisserie

Reageer op dit artikel