nieuws

Bakkers zamelen ruim 4 ton in voor Skate4Air

Nieuws 1047

Skate4AIR 2018 heeft dit jaar €416.164  opgeleverd voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. De stichting gebruikt het geld voor onderzoek naar taaislijmziekte.

Bakkers zamelen ruim 4 ton in voor Skate4Air
Jochem Uytdehaage met cheque met het totaalbedrag voor Skate4air in 2018. Foto: Skate4Air

De verkoop van cake ten behoeve van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) is inmiddels een traditie geworden. Begin van het jaar wordt door de Meesterbakkers en de Westlandse bakkers SKATE4AIR cake gebakken. Van deze winterse kruidencake, met ingrediënten van Zeelandia, wordt een gedeelte van de opbrengst afgedragen aan het goede doel.

Skate4Air steunt onderzoek

Skate4Air zamelt geld in voor onderzoek naar de ingrijpende ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Onder leiding van Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage schaatsten ruim 200 Skate4Air deelnemers kilometers lang op de Oostenrijkse Weissensee of op het Runn meer in Zweden en lieten zich hiervoor sponsoren. Ook een groep schaatsers uit Westland schaatste mee, waaronder Meesterbakker Arjan Roodenrijs. Om geld in te zamelen, doneerden alle Meesterbakkers 1 euro per cake aan Skate4Air.

Onderzoek naar taaislijmziekte

Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar taaislijmziekte. Deze chronische ziekte is erfelijk en niet te genezen. Patiënten hebben ademhalings- en spijsverteringsproblemen. Deze combinatie is slopend en resulteert in lange ziekenhuisopnames. Onderzoek naar medicijnen voor de patiënten levert goede resultaten op.

Sommige patiënten kunnen het medicijn Orkambi gebruiken. Als dit aanslaat worden de klachten fors minder. Zo zijn er patiënten die door gebruik van Orkambi weer (gedeeltelijk) kunnen werken en sporten in plaats van ziek in bed te liggen. Anderen hoeven minder nare bijwerkingen van proefmedicijnen te doorstaan, doordat Skate4Air het project ‘Mini Darmpjes’ ondersteunt. Er wordt een darmpje gekweekt vanuit lichaamseigen materiaal van de patiënt. Hierop worden medicijnen buiten het lichaam uitgetest waardoor de patiënt veel eerder beschikking heeft tot de medicatie die bij hem of haar past. Nederland loopt voorop in dit onderzoek, mede door de bijdrage van Skate4Air, geweldig!

Sponsors Skate4Aircake

De Skate4Aircake wordt ondersteund door sponsorbijdragen van diverse leveranciers, waar de schaatsers heel dankbaar voor zijn: Zeelandia Bakkerijgrondstoffen – Zierikzee, Quadraat Drukwerk, Oud-Beijerland en W&R etiketten – Tilburg. Samen sterk voor Skate4Air!

Reageer op dit artikel