nieuws

Hans Som over Bakery Masters: ‘Alleen de eerste plaats telt’

Nieuws 2108

Hans Som over Bakery Masters: ‘Alleen de eerste plaats telt’

Peter Bienefelt is in Parijs op de Europain ontspannen begonnen aan de prestigieuze wedstrijd Bakery Masters. Vandaag neemt Bienefelt het, onder toeziend oog van zijn coach Hans Som, op tegen de wereldtop.

In hal 6 van het enorme beurscomplex van Paris-Nord Villepinte, staat Peter Bienefelt ogenschijnlijk ontspannen te werken. Hij is geselecteerd voor de Bakery Masters door eerdere goede prestaties bij de Coupe Louis Lesaffre (voorronde WK) in 2015 en de Coupe du Monde de la Boulangerie in 2016. De Meester Boulanger komt uit in de categorie broodspecialiteiten. Hans Som, coach van het BoulangerieTeam staat hem bij.

‘Ik heb in de voorbereiding eruit gehaald wat erin zat’, zegt Bienefelt tussen de bedrijven door. ‘Ik heb geen idee hoe ik het ga doen ten opzichte van de andere landen. Het is een kwestie van goed werken en dan afwachten.’

‘Het is de vraag of we de juiste keuze hebben gemaakt’

Ook voor coach Som is het nog koffiedik kijken als hij wordt gevraagd naar de kansen voor het Nederlandse team: ‘Het is de vraag of we de juiste keuze hebben gemaakt. Hij is in ieder geval anders dan die van de andere kandidaten. Dat kan je of heel ver brengen of je wordt afgebrand. En uiteindelijk is er maar één plaats te vergeven. Dus alleen de eerste plaats telt.’

Twee van de acht verplicht te maken producten maken 50 procent van de uitslag uit. Bienefelt heeft gekozen voor de categoriën ‘Wauw-brood’ en ‘Bread and Dine’ (brood en diner). Het product dat de meester boulanger toont in deze laatste categorie is tot stand gekomen door een uitwisseling met top-chef Jacob Jan Boerma, van sterrenrestaurant De Leest in Vaassen. 

‘Het was heel zinvol om te sparren met een chefkok’, zegt Som. ‘Hij heeft ideeën en wij hebben die ook en dat heeft geresulteerd in een mooi product van zes verse broodjes in een stervorm. Op die ster staat een eetbaar broodmandje, gemaakt van een soort knäckebröd en daarin zitten weer verschillende broodjes. Zowel zoete als hartige.’

Op het oog ontspannen is Peter Bienefelt begonnen aan de Bakery Masters in Parijs.

Wauw-brood heeft een sterk verhaal

Het ‘wauw-brood’ dat Bienefelt aan de jury presenteert, is een brood met een verhaal, aldus Som. ‘De broden worden gemaakt met algen en olijvenwater en er is een variant met Westerschelde water. Beide producten bevatten natuurlijke zouten, dus dat wordt niet meer toegevoegd. Dat is een heel sterk punt vanuit gezondheidsoogpunt. En dat verhaal moeten wij hier duidelijk vertellen.’

Het Internationale deelnemersveld is erg sterk met onder meer Japan, Canada en Australië. Achttien bakkers uit veertien landen strijden om deze prestigieuze titel. Het evenement is onderverdeeld in drie categorieën: ‘Nutritional Bread Making’, ‘Gourmet Baking’ en ‘Artistic Bread Making’. Bienefelt komt uit in de eerste categorie.

Onder het oog van het uit alle hoeken van de wereld toegestroomde publiek, moet Bienefelt vandaag presteren.  Op zijn onderdeel heeft hij concurrentie van Taiwan, Canada, Turkije, Australië en  Japan. De jury buigt zich later over de prestaties. Morgen, dinsdag 6 februari, rond het middaguur wordt de uitslag van de wedstrijden verwacht.

De redactie van Bakkerswereld is op de Europain aanwezig en te volgen via de site en Facebook.

>> LEES OOK: Peter Bienefelt in de startblokken voor Bakery Masters

>> MEER OVER EUROPAIN LEEST U HIER

Foto's

Reageer op dit artikel