nieuws

Beursorganisatie wil Europain naar hoger plan tillen

Nieuws 1186

Beursorganisatie wil Europain naar hoger plan tillen

Gematigd tevreden is ze. Marie-Odile Fondeur, beursmanager van de mondiale vakbeurs Europain. ‘We hebben deze editie al veel veranderingen aangebracht, maar als we echt een toekomst willen, moeten we ons als organisatie samen met de branche bezinnen op verdere ontwikkelingen.’

In de enorme hallen van Paris-Nord Villepinte wordt deze week de vakbeurs Europain gehouden. Niet langer in twee hallen, maar in één hal gesitueerd. Ambacht en industrie presenteren zich beide op de beurs in hal 6. ‘Daar hebben we dit keer heel bewust voor gekozen’, legt Fondeur uit. ‘Maar het blijkt lastig om het iedereen naar het zin te maken. Willen we bovendien de internationale bezoekers blijven bedienen, dan moeten we mee in de vaart der volkeren.’

Marie-Odile Fondeur

‘Weinig initiatief vanuit de branche’

Fondeur is een beetje teleurgesteld over de initiatieven die vanuit de mondiale (banket)bakkersbranche en de chocolaterie worden genomen. ‘Wij bieden de ruimte en de organisatie, maar de innovatie en de nieuwe initiatieven moeten uit het veld komen. Dat kunnen wij niet alleen. Daarvoor hebben we de samenwerking met het veld echt nodig.’

Natuurlijk. Er staan zo’n 500 exposanten. Er worden discussies gehouden op het Forum, maar allemaal alleen in het Frans. Op verschillende plekken worden wedstrijden gehouden.

Vooral het massaal uit Azië toegestroomde publiek is laaiend enthousiast en moedigt hun kandidaten uitgelaten aan tijdens de wedstrijden. Op de tribunes wordt gezwaaid met vlaggen en er hangen prachtige spandoeken. Maar het is volgens Fondeur niet voldoende om de (internationale) bezoekers te blijven boeien.

Peter Bienefelt vertegenwoordigt Nederland

Op de Europain worden drie wedstrijden georganiseerd. Lesaffre organiseert de Bakery Masters. De beste kandidaten van de Coupe Louis Lesaffre en de Coupe du Monde de Boulangerie gaan individueel op voor de prestigieuze titel van Master Baker. Peter Bienefelt, lid van het BoulangerieTeam is eerder deze week aangetreden. Bienefelt kwam uit in de categorie ‘Nutritional Bread Making’ en heeft concurrentie uit Taiwan, Canada, Turkije, Australië en Japan. Vanmiddag, dinsdag 6 februari, wordt bekend wie de wedstrijd heeft gewonnen.

>> LEES OOK: ‘Alleen de eerste plaats telt’

Dit jaar is gekozen voor een thematische aanpak van de beurs met een nieuwe sectorindeling: productie, verkoop en management. Dat is volgens de beursmanager een goede keuze. ‘We zijn tevreden over deze manier van presentatie. We missen helaas wel een aantal wezenlijke onderdelen uit de (banket)bakkerij. Zo zijn er bijvoorbeeld relatief weinig grondstoffenleveranciers.’

‘Als we bezoekers willen blijven ontvangen, dan moeten we de Europain naar een hoger plan tillen. Of niet natuurlijk. Dat kan ook een keuze zijn.’

>> LEES OOK: Ondernemers centraal op mondiale vakbeurs Europain

 

Reageer op dit artikel