nieuws

Bbrood opent 2 nieuwe winkels in Kenia – event op 8 maart

Nieuws

Bbrood opent 2 nieuwe winkels in Kenia – event op 8 maart
In Kenia worden 2 nieuwe winkels geopend. Bbrood heeft daarnaast vestigingen in Oeganda en Rwanda. Foto: archief Bakkerswereld

De Amsterdamse bakker Bbrood opent dit jaar 2 nieuwe winkels in Kenia. Het aantal vestigingen in Afrika komt daarmee op 15. Bbrood haalde in 2017 met 140 werknemers €2 miljoen omzet, Kenia wordt dit jaar voor het eerst winstgevend.

Kenia is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor Bbrood laat Maaike Joenje, directeur van Bbrood Kenya, weten in het Financieele Dagblad van 13 februari. Dat komt vanwege de toenemende belangstelling voor brood en onder anderen de 5.000 Nederlandse expats in Nairobi. ‘Kenia is de hub in Oost-Afrika en goed bereikbaar. Het land is booming en heeft een ondernemende cultuur. De lange lijn is stabilisatie.’

Toch bestaat volgens Meijers 70% van de klantenkring uit Kenianen, die vooral uit de hogere inkomensgroepen komen. Het assortiment brood en banket is vergelijkbaar met het assortiment in Nederland.

Bbrood in de hoofdstad Nairobi

De nieuwe vestigingen komen dan in de hoofdstad, waar overigens alle 6 winkels in Kenia staan.  De andere winkels van Bbrood zijn gevestigd in Oeganda (5) en Rwanda (2). Bbrood is in 2011 begonnen in Oeganda.

De bakkersketen in Kenia had volgens Maaike Joenje vorig jaar met 40 medewerkers een omzet van €1 miljoen. Dit jaar zal voor het eerst winst worden gemaakt. In totaal verkocht Bbrood vorig jaar in Afrika met 140 werknemers voor € 2 miljoen aan producten.

Renee Pater oprichtster Bbrood

Renee Pater (m) viert met mede-oprichter en vader Johan Pater (l) en mede-oprichter Rin van der Molen (r) het 10-jarig bestaan.

Bbrood Kenya is een joint venture van Nederlandse ondernemers. Joenje en haar partner Hans Meijers hebben 55% van de aandelen. De rest is in handen van Renee Pater, de oprichtster van Bbrood. Haar vader Johan Pater is welbekend in bakkerskringen als eigenaar van bakkerij Amarant in Avenhorn.

Renee Pater begon in 2008 geleden zelf met zuurdesembrood aan de Zeedijk in Amsterdam. Gisteren op Valentijnsdag, was het precies 10 jaar geleden dat de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen de eerste winkel op de Zeedijk opende.

Via Bake for Life naar Afrika

Via haar moeder, die voor Bake for Life in Afrika was, kwam ze in aanraking met de broodcultuur daar, of liever: het gebrek aan echt goed brood. Zo werd de eerste vestiging geopend in Oeganda.

In een interview in Bakkerswereld gaf Pater in 2015 al aan meer te willen openen in andere landen. ‘BBROOD heeft meer kansen in het buitenland, omdat er in Nederland veel concurrentie is. Ik wil graag dat iedereen in de wereld ons gezonde brood kan eten. Daarnaast is het interessant om met zoveel verschillende culturen samen te werken, zo leren we hoe we omgaan met brood en met elkaar.’

In het FD van deze week zegt Pater niet te verwachten dat die schaalvergroting er dit jaar komt. ‘Misschien in 2019, maar ik weet dat nog niet.’

Amsterdam en Nederland

Paters keten in Nederland bestaat inmiddels uit 11 eigen winkels in Amsterdam en verkooppunten bij de 15 ecologische Marqt-supermarkten in Nederland. In Rwanda en Oeganda werkt Pater ook samen met lokale partners.

>>Lees ook: Bake for Life ontvangt ruim €3600 van oud-docent Jansen

 

Evenement Bake for Life op 8 maart

Donderdag 8 maart organiseert Bake for Life een verrassend evenement in het Zid Theater te Amsterdam. We trappen af met een steengoede broodlunch verzorgd door Karel Goudsblom van Mama Bakery en beleven daarna op onvergetelijke wijze DE KRACHT VAN BROOD samen met Sr. Veronica uit Uganda.

Hoe?

Met jouw inschrijfgeld maak je iemand in Uganda gelukkig met een opleiding van 2 weken tot zelfstandig bakker.
Wie? Iedereen die de liefde voor het bakkersvak wil verspreiden
Waar? Het Zid Theater in Amsterdam
Wanneer? Donderdag 8 maart van 12.30 tot 16.30
Kosten? 150 euro

Reageer op dit artikel