nieuws

Bakkerij Schuld maakt van korenmolen De Tijd bakkerij-maalderij

Nieuws 2742

Jan-Aart Schuld van de sinds 1886 gevestigde Bakkerij Schuld in Oldebroek, heeft ‘Korenmolen de Tijd’ in Elburg gekocht. Doel is om er een maalderij-bakkerij van te maken.

Bakkerij Schuld maakt van korenmolen De Tijd bakkerij-maalderij
Molen De Tijd gekocht door bakker Schuld. Foto: Schuld

Jan-Aart Schuld, de vijfde generatie van de sinds 1886 gevestigde Bakkerij Schuld in Oldebroek, koopt rijksmonument De Tijd na twee jaar onderhandelen. De achtkantige stellingmolen, die bij goed weer iedere zaterdag draait, wordt daarmee voor de toekomst behouden als werktuig.

Maalderij-bakkerij

De bedoeling is, en daarover is Schuld al in vergevorderd overleg met gemeente, provincie, omwonenden en het rijk, om er als hoofdactiviteit een maalderij-bakkerij van te maken. De gemeente Elburg heeft inmiddels het principe-akkoord afgegeven. De  vervolgprocedure is inmiddels begonnen.

Nieuwe en oude naam

De molen zal omgedoopt worden tot ‘De Bakkersmolen’ waarbij de naam ‘De Tijd’ in ere gehouden zal worden. De stellingmolen, de gebouwen, de hamermolen en de molenaarswoning met schuur, zullen gerestaureerd worden en daarmee zal het authentieke karakter van de molen behouden blijven.

De betrekkelijk kleine aanpassingen daarentegen juist een heel modern karakter krijgen, waardoor de industriële tijdperken van de verschillende tijdsfases die de bakkerij en de molen door de jaren heen hebben doorlopen, goed in beeld gebracht gaan worden. De gehele keten – vanaf de graankorrel in de grond tot de boterham op het bord – wordt inzichtelijk gemaakt.

Tweede hoofdvestiging

Schuld wil in Elburg-Oostendorp, waar de molen staat, een tweede hoofdvestiging opstarten. Het project ‘Van Akker tot Bakker’ zal daarmee volledig in eigen beheer komen. Corebusiness zijn de bakkerij en bakkerswinkel, met de maalderij,  een heuse chocolaterie en een plek om te verblijven voor een workshop, lezing of demonstratie.

Online pick-up-point

Mede doordat er een online pick-up-point (afhalen wanneer de consument het uitkomt) in het pand zal komen, van lekkerversbrood.nl, ‘zijn we enerzijds knetter ouderwets, anderzijds hypermodern’, aldus Jan-Aart Schuld. ‘Een prachtige combi voor de toekomst’, aldus de bakker.

Reageer op dit artikel