nieuws

ACM: Dossche Mills mag Meneba overnemen

Nieuws 1254

Meelproducent Dossche Mills mag concurrent Meneba overnemen. Er blijft voldoende concurrentie over in de meelbranche, zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

ACM: Dossche Mills mag Meneba overnemen

Met de overname door meelproducent Dossche Mills van concurrent Meneba ontstaat op de Europese markt geen bedreiging voor de keuzemogelijkheden van de afnemers, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na uitgebreid onderzoek. Naar verwachting zal de concurrentie van de Duitse maalderijen, die inmiddels al 30% van de markt bedienen, in de nabije toekomst verder toenemen.

Positie Doscche Mills in Nederland

Meneba is de grootste meelproducent in Nederland. Dossche Mills is een Belgische meelproducent met een relatief beperkte productiecapaciteit in Nederland. Zij belevert Nederlandse afnemers met meel vanuit deze Nederlandse locatie en vanuit België.

Nederlandse bakkerijen willen meel dat geschikt is voor het luchtige Nederlandse brood. Bovendien is afstand belangrijk bij de beslissing voor meelproducenten om tot het leveren van meel aan een bepaalde afnemer over te gaan.

Onderzoek naar concurrentie en afstanden

De ACM heeft bekeken of andere concurrent-maalderijen meel kunnen leveren dat aan de Nederlandse eisen voldoet. Verder heeft de ACM vooral onderzoek gedaan naar de afstand waarop maalderijen meel leveren en welke factoren daarbij een rol spelen zoals de aanvoerkosten van graan en de transportkosten van meel.

Daarvoor is met binnen- en buitenlandse concurrenten gesproken en met verschillende typen afnemers van meel, van kleine ambachtelijke bakkerijen tot grote industriële afnemers. De conclusie van de monopoliewaakhond is dat er voor de levering van meel, in de gebieden waar Dossche Mills en Meneba nu actief zijn, voor de afnemers voldoende keuzemogelijkheden overblijven tussen maalderijen, die meel kunnen leveren dat aan de Nederlandse eisen voldoet.

Concurrentie vanuit Duitsland

In Nederland, maar ook in België en, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de tarwevelden, met name in Duitsland, zijn er genoeg concurrenten die meel in Nederland kunnen leveren. De ACM ziet daarom als gevolg van de overname geen concurrentieproblemen ontstaan.

De twee bedrijven hebben samen een kleine vijfhonderd medewerkers in dienst en een gecombineerde omzet van zo’n 350 miljoen euro. Meneba en Dossche Mills maken onder meer bloem en aanverwante graanproducten voor diverse toepassingen in brood en banket, maar ook in diervoeding.

Miljoenenboetes vanwege meelkartel

Meneba en Dossche waren enkele jaren geleden samen met andere bedrijven onderwerp van onderzoek naar een groot meelkartel in Nederland, België en Duitsland. Beide bedrijven kregen daarvoor miljoenenboetes opgelegd.

Reageer op dit artikel