nieuws

Patissier Jeroen Goossens wil internationaal erkende meestertitel

Nieuws 3076

Patissier Jeroen Goossens wil internationaal erkende meestertitel
Patissier Jeroen Goossens (r) en leerling-patissier Ruben van Trigt wonnen vorige week de Dobla Pastry Award. Foto's: Anne Mieke Ravenshorst

Patissier Jeroen Goossens pleit voor een nieuwe meestertitel die internationaal werkelijk respect afdwingt. Daaraan mankeert het volgens hem momenteel. Hij hoopt dat iedereen die het hiermee eens is, zich durft uit te spreken en zich er daadwerkelijk voor wil inzetten.

Hofpatissier Goossens doet zijn uitspraken in de jongste uitgave van Bakkerswereld. ‘De reden dat ik het zeg? Omdat ik na vele gesprekken met vakcollega’s gevoerd te hebben, ook namens hen spreek. Echte vakmensen willen dat een titel Meesterpatissier ook meesterwaardig is.’

Hij zegt eventuele reacties met veel belangstelling tegemoet te zien. ‘Hieruit blijkt of er in Nederland voldoende belangstelling bestaat voor een echt internationaal erkende titel.’

Meesterwaardigheid opzij geschoven

‘In de jaren vóór het allereerste examen voor de meestertitel zijn er afspraken gemaakt waarop deze titel gestoeld is’, zegt Goossens. Langzamerhand is de meesterwaardigheid van de titel opzij geschoven. Volgens Goossens heeft er ondanks herhaalde waarschuwingen in 2010 toch op een aangepaste wijze een examen plaatsgevonden, voor slechts twee deelnemers.

Volgens Goossens is het anno 2017 uitermate jammer dat er goede vakgenoten zijn die wel een meestertitel willen behalen, maar niet meedoen omdat de huidige titel dat niet waardig is. ‘Geef mij één bewijs waaruit blijkt dat de titel internationaal meesterwaardig is. Ik kan je er vijf geven waarom die níet meesterwaardig is.’

Wat is er aan de hand?

Niet zoveel als je afgaat op de buitenkant van de titel Meester Patissier. De titel pronkt in sierlijke letters op de buizen van de twee Meesterpatissiers met titels die in 2010 zijn toegekend. Die positie is ze gegund.

Het gaat hem om de waardigheid van erkend vakmanschap waarvoor de titel oorspronkelijk is bedoeld. Het gaat hem niet om het imago van degenen die ze dragen. ‘Dat is ook prima, maar dán moeten we een andere titel bedenken voor het ambacht, met werkelijke internationale erkenning. Eén die los staat van het imago naar buiten toe en die draait om het werkelijke niveau van vakmanschap. Dus de voorwaarden waaraan je als patissier dient te voldoen om een internationaal erkend Meesterpatissier te zijn.’

Groot door imago

De kritiek is pittig. ‘In Nederland kun je groot worden door het opbouwen van een imago en door marketing zonder noodzakelijke aandacht voor het vakmanschap’, beklemtoont Goossens nog eens. De titel wordt waardig als internationale organisaties erkennen dat het examen een waardig en uitgetest examen is. Dat zijn onder meer de criteria die in het reglement dienen te staan. En aan dat reglement houdt iedereen zich dan ook. Goossens: ‘Op basis daarvan kunnen de deelnemers zich voorbereiden en trainen. En dat kan ook zonder meteen het niveau van Coupe du Monde te halen.’

>> Jeroen Goossens en Ruben van Trigt winnen Dobla Pastry Battle

Internationaal examen in Nederland

Het meest waardevol lijkt het Goossens om vanuit Nederland een internationaal meesterexamen in het leven te roepen, waaraan de topvakmensen van vele landen deelnemen. ‘Een titel voor iedereen in de wereld die de titel waardig is. En daar dus ook aan méé wil doen’, want daar schort het momenteel aan volgens de geboren Brabander.

‘Waarom denk je dat er zo weinig mensen meedoen aan het examen voor Meester Patissier?’, roept hij ineens. Zijn blik zegt genoeg. Kort daarop vervolgt hij: ‘Omdat de beoogde deelnemers alleen willen deelnemen aan een examen als dat echt internationaal meesterwaardig is, met duidelijke en eenduidige voorwaarden. Bij de Franse M.O.F.-titel staan de deelnemers in de rij. Na een strenge selectie mogen circa twaalf kandidaten meedoen, waarvan een klein aantal slaagt voor dit zware examen.’

Het volledige artikel lees je in Bakkerswereld editie 1-2018

Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan!

Reageer op dit artikel