nieuws

De Stokers maken jenever van retourbrood

Nieuws 4104

De Stokers maken jenever van retourbrood
Jenever gemaakt van retourbrood: Bakers Best.

De Stokers gebruiken retourbrood voor de productie van Bakers Best Genever. Het is de eerste duurzame jenever op de markt.

De Stokers verzamelen oud brood van lokale bakkers in de regio Alkmaar en Haarlem, dat wordt verwerkt tot eco-jenever. De jenever van onverkocht brood wordt aangeboden in een fles van gerecycled glas. De jenever is tot stand gekomen met hulp van smaakmaker A. Kruijt, meesterdistillateur bij distilleerderij De Tweekoppige Phoenix in Zaandam.

Green bartending

Omdat de samenstelling van het oude brood altijd zal verschillen, verschilt ook de smaak per brouw. ‘Geen partij Bakers Best Genever is hetzelfde. Iedere donatie garandeert een eigen unieke smaaksensatie’, aldus mede-initiatiefnemer Chris Rijkenberg, oud-leering van de Vakschool Wageningen.

De huidige markt kent nog geen duurzame alcoholische dranken, volgens Rijkenberg. ‘Met het cradle to cradle-concept hebben De Stokers een manier gevonden om ethisch verantwoord een oude jenever te drinken. Dit past helemaal in de trend die steeds populairder wordt: ‘green bartending‘.

Safe a Loaf

In Nederland wordt jaarlijks 120.000.000 kilo brood weggegooid, ter waarde van €70 miljoen. Zonde van het geld en zonde van de goede grondstoffen. Bakers Best Genever geeft het afgedankte brood een tweede leven. Eén fles Bakers Best Genever is goed voor de redding van zeven sneetjes brood.

Rijkenberg: ‘Wij vinden dat afval niet gezien kan worden als een eindproduct. Afval van een product kan de basis worden van een nieuw product. In een oplage van 1800 flessen redden wij 300 broden van de ondergang.’

Jenever de trend in 2018

De Bakers Best Genever is in december 2017 gelanceerd en inmiddels verkrijgbaar in 6 cocktailbars en in de handel. ‘Natuurlijk willen we niet opscheppen, maar het kan toch geen toeval zijn dat vlak na onze lancering de trendsetters aangeven dat jenever in 2018 dé trend gaat worden?’, lacht Rijkenberg.

Reageer op dit artikel