nieuws

Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland

Nieuws 2218

Van der Steen, De Echte Bakker haalt de hoofdprijs in de kerststollencompetitie naar Made. Na de tweede plaats in 2015 is nu het goud voor de broers Barry en Jeroen van der Steen.

Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland
De gekeurde kerststollen. Foto: Echte Bakkersgilde.

John Treur, De Echte Bakker uit Oudewater behaalt de tweede plaats. Jaren achtereen haalde hij een topnotering met de roomboteramandelstaven en nu meldt hij zich ook met de kerststol voor het podium. Het brons gaat naar Van Walderveen, De Echte Bakker met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren. Vorig jaar ging Echte Bakker Hagedoren er met de eerste prijs vandoor.

181 kerststollen gekeurd

De vakjury, bestaande uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba, Wietse Schiere, MeesterBoulanger en werkzaam bij Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC, spreekt van een spannende strijd in de top van het klassement.

De afgelopen weken zijn in totaal 181 kerststollen ingezonden door 102 Echte Bakkers en voorgelegd aan de keurmeesters. Zij beoordeelden elk product op de vaktechnische onderdelen. De beste 24 stollen uit deze voorrondes zijn voor de finaleronde anoniem gekocht door een consument. ‘Van der Steen is de terechte winnaar’, laat Nico Bloem weten. ‘We zagen het al aan de kleur; een prachtige warme goudbruine glans. En ook het model en eeteigenschappen scoorden top.’

De jury merkt op dat de bakkers dit jaar meer moeite moesten doen om de krenten en rozijnen goed te verwerken. Wietse Schiere: ‘De kwaliteit van krenten en met name rozijnen was dit jaar een kritische factor, die nogal van invloed was op vooral de smaak en eeteigenschappen van de stol. Dat lag dus niet altijd aan het vakmanschap van de bakkers.’

Winnaar is ontzettend blij

De reactie van Jeroen van der Steen: ‘Yes!! Sorry hoor, ik ben nu ff heel blij!’, was live te volgen op Facebook. De broers Barry en Jeroen van der Steen halen al jaren hoge cijfers met hun productkwaliteit. In 2015 werden ze tweede met hun kerststol en nu mogen ze het goud aan de erelijst toevoegen.

Masterclass maakt beter

John Treur staat perplex als hij hoort dat hij tweede is geworden. ‘Ik sta hier te trillen op mijn benen,’ laat hij weten. ‘Met de roomboter amandelstaven acht ik mezelf een kanshebber, maar in de finale van de kerststollencompetitie staan zulke goede bakkers. Echt geweldig dat ik daar nu tussen sta.’

Ook Dick Geheniau van Van Walderveen is heel erg blij. ‘Ik heb echt heel goed geoefend om beter te worden met dit product en ik vind het een eer dat ik tussen deze finalisten sta. Ik heb de masterclass gevolgd van het Gilde en eerlijk is eerlijk, de concurrenten in de finale hebben me veel advies gegeven waardoor ik echt beter ben geworden.’

De overige finalisten

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar een 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers: Bi’j oons te Haaksbergen, Boenders te Eibergen, Bram te Wehl, Filius te Yerseke, Gommans te Sevenum, Hagedoren te Hoensbroek, Herman Schepers te Sleen, Hugen te Arnhem, J.G. de Witt te Noordwijk, Jordy Schepers te Westerbork, Kees van der Woerd te Doorn, Keurhorst te Apeldoorn, Peter Gorter te Edam, Piet Daane te Vlissingen, Scholtens te Winschoten, Steenbergen te Meppel, Thijs Koolen te Ell, Toet te Apeldoorn, Van Ballegooijen te Veen, Van Kempen te Alphen aan den Rijn en Verdeuzeldonk, De Echte Bakker te Wanssum.

Reageer op dit artikel