nieuws

Meesterbakker Roodenrijs wint Tasjes Award

Nieuws 1076

Meesterbakker Roodenrijs wint Tasjes Award

Meesterbakker Roodenrijs steunt de Plastic Soup Foundation door de bijdrage die hij vraagt voor plastic tasjes te doneren aan deze organisatie. Als dank voor zijn gulle bijdrage mocht Arjan Roodenrijs onlangs de Tasjes Award voor de tweede keer in ontvangst nemen.

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic draagtassen is sinds 1 januari 2016 van kracht. Dat betekent dat winkeliers tasjes zijn gaan gebruiken van ander materiaal of een bijdrage moeten vragen voor een plastic tasje. Veel winkeliers gunnen de Plastic Soup Foundation de verplichte heffing op plastic tasjes. Om die reden heeft de Plastic Soup Foundation de ‘Tasjes Award’ in het leven geroepen met een bijbehorende oorkonde voor het bedrijf dat het meeste geld op heeft gehaald voor de Foundation.

Roodenrijs wint twee jaar op rij

Meesterbakker Roodenrijs heeft voor het tweede jaar op rij de Tasjes Award in ontvangst mogen nemen. Het afgelopen jaar heeft de bakkerij het mooie bedrag van €7.551,83 opgehaald. ‘Wij streven ernaar milieuvriendelijk te werken. Voorheen gaven we de plastic tasjes gratis weg. Nu vragen we een bijdrage. Die bijdrage storten we naar Plastic Soup Foundation,’ legt Arjan Roodenrijs uit. ‘We geven door de maatregel bovendien veel minder plastic tasjes uit, dubbele winst voor het milieu dus.’ Meesterbakker Roodenrijs heeft 20 winkels in de omgeving van Den Haag.

Katoenen broodzak nog niet populair

Roodenrijs biedt klanten ook een herbruikbare katoenen broodzak. Deze broodzak van biologisch katoen houdt het brood vers en is vele malen te gebruiken. Er zijn nog niet heel veel van deze broodzakken in gebruik. Dat komt nog, denkt Roodenrijs. ‘Je bespaart met die katoenenzak veel plastic. Als mensen ontdekken hoe gemakkelijk het is, gaan ze hem wel gebruiken. Hij kan zelfs in de was!’

Roodenrijs wil graag andere bakkers inspireren voor dergelijke acties. ‘Alle beetjes helpen. We werken zo samen aan de bewustwording van wat we kunnen doen voor het milieu.’

Plastic Soup Foundation

De missie van de Nederlandse Plastic Soup Foundation is ‘No plastic waste in our water!’. De organisatie is in 2011 opgericht. Niet om plastic uit het water te halen, maar door te zorgen dat het er niet meer in komt. Hiervoor hanteren ze een vast aanpak, die bestaat uit het aandacht vragen voor de plastic soup via campagnes, nieuwsberichten en social media, het ontwikkelen van gastlessen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs, samenwerking met deskundigen, politici, organisaties etc en door het steunen en stimuleren van alle mogelijke oplossingen die helpen om de plastic soup aan de bron te bestrijden.

Reageer op dit artikel