nieuws

Chocolate Experience in Ringersfabriek afgeblazen

Nieuws 1185

Er komt geen Chocolate Experience in de voormalige Ringersfabriek in Alkmaar. Het plan is definitief afgeblazen door de betrokken partijen: chocoladewinkel Dobla, BOEi, een non-profit organisatie voor restauratie en herbestemmen van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed in Nederland, BPD, de eigenaar van de fabriek, en de gemeente Alkmaar.

Chocolate Experience in Ringersfabriek afgeblazen
Foto: Archief Bakkerswereld

De plannen voor de Chocolate Experience blijken financieel niet haalbaar te zijn. De betrokken partijen en de gemeente overwegen een andere herbestemming van de chocoladefabriek, meldt Alkmaar Centraal.

Leestip: ‘Chocoladetips van Arthur Tuytel’

De plannen om in een gerestaureerde chocoladefabriek aan de Noorderkade een Chocolate Experience op te zetten, stammen uit 2014. Chocoladefabrikant Arthur Dontje, de initiatiefnemer, bedacht dat bezoekers in de Chocolate Experience zouden kunnen zien hoe chocolade van cacaoboon tot bonbon wordt gemaakt en verwerkt. Dontje is grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van chocoladefabriek Dobla in Heerhugowaard en eigenaar van gebaks- en chocolawinkel de Dobla Store aan het Waagplein in Alkmaar. Hij zag als voorbeeld een soortgelijke belevingswereld in Oostenrijk die jaarlijks 200.000 bezoekers trekt.

Plannen voor foodmarkt

Investeerders wilden in eerdere plannen ook een foodmarkt ontwikkelen in de gerestaureerde chocoladefabriek. Daarbij zouden ook culinaire belevingen met ambachtelijke patisserie zoals suikerwerken, banket en ijs, koffie, wijnen, likeuren en horeca komen. De Chocolate Experience zou als onderdeel van Open Ringers tevens worden aangevuld met ander foodaanbod waaronder brood en zuivel.

Arthur Dontje had bovendien plannen om in Alkmaar een internationaal hoogstaande patisserie-academie op te zetten. Dit wilde hij mogelijk maken in samenwerking met Culinair Centrum Beverwijk, door het particuliere culinair opleidingscentrum voor koks en patissiers naar de locatie te verhuizen.

Ook voor brood en banket

Bij ondernemers in brood en banket leefden eveneens plannen om in Ringers een experience rond brood en banket te starten. Zo zochten bakkerij Fermento in Alkmaar en Koekjesbakkerij Veldt in Veenendaal de samenwerking voor een bakery experience. Het idee was een sociale onderneming die praktijkopleidingen in de bakkerij verzorgt voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Veldt Koekjesbakkerij, producent van de Davelaar jodenkoeken die oorspronkelijk uit Alkmaar komen, had in Ringers de Davelaar koeken als Alkmaars product onder de aandacht willen brengen.

De chocoladefabriek van Ringers, vorig jaar uitgeroepen tot gemeentelijk monument, kwam tot stand in de jaren 1920-1937 en is het grootste industriële complex uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de gemeente Alkmaar. De fabriek is opgericht door Frederik Hendrik en werd na zijn overlijden in 1921 voortgezet door zonen Jan en Frits. Zij ontwierpen en bouwden ook latere uitbreidingen van de fabriek.

Bonbons met kwaliteit

Ringers produceerde in de jaren daarna een uitgebreid assortiment bonbons van cacaobonen die in de fabriek werden geselecteerd en gebrand. Hiervoor werd een eigen cacaobrander in dienst genomen. Hij was verantwoordelijk voor de productie van de chocolade volgens eigen geheim recept, net als zijn zoon en kleinzoon. Ringers groeide door de strikte aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten – kersen, hazelnoten, amandelen, koffie en likeuren – uit tot een duur, maar kwalitatief goed merk. Een specialiteit waren de kersenbonbons, naast vele andere soorten chocoladeproducten. Het assortiment bestond in 1958 uit meer dan 1500 soorten bonbons. Ringers besteedde om die kwaliteit te benadrukken veel aandacht en geld aan de reclame en de naamsbekendheid van de merknaam met de krullende R.

Nadat het bedrijf in 1973 werd opgeheven werd het pand in gebruik genomen door Klercq als woonwinkel. De kenmerkende gevel van de Alkmaarse fabriek werd in 1982 ingepakt met kunststofpanelen.

Leestip: ‘Chocoladetips van Arthur Tuytel’

Reageer op dit artikel