nieuws

Bakkerij Klootwijk wint 25ste AD Oliebollentest

Nieuws 2957

Bakkerij Klootwijk wint 25ste AD Oliebollentest
Het team van Bakkerij Klootwijk, die eind 2017 de AD Oliebollentest won. Als laatste, blijkt nu. Foto: Bakkerij Klootwijk

Bakkerij Klootwijk uit Rotterdam wint de 25ste editie van de AD Oliebollentest. Directeur Leon Klootwijk, die vorige week nog in de spraakmakende ‘oliebollenuitzending’ van Eva Jinek verscheen: ‘Dit is waanzinnig.’

Wat opvalt is dat de top drie van de AD Oliebollentest uit bakkers bestaat: Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse, die vorig jaar de eerste plaats in de AD Oliebollentest pakte, heeft nu de tweede plek te pakken.

Bakker Ivo Vliegendehond uit Wolvega is derde geworden. Beide bakkers draaien al jaren mee in de top. Ook Vliegendehond is apetrots. ‘We gaan dit vieren met al onze klanten.’

De overige posities worden vannacht online gezet door het AD.

Uitreiking in Alexandrium

Dit jaar is bakkerij Klootwijk dus de winnaar van de test. Er is hard aan gewerkt. De oliebol van deze bakkerij, met 26 filialen, kreeg het cijfer 10 van de jury, met louter complimenten voor de smaak, de vulling en de krokante korst.

De uitreiking van de trofee behorend bij de eerste plaats, vond vandaag plaats in de Klootwijk-winkel waar de oliebollen gekocht zijn in winkelcentrum Alexandrium. Leon Klootwijk ziet deze eerste plek vooral als een overwinning voor zijn vader Aad, die van de oliebol een ‘project’ had gemaakt in het bedrijf. Leon Klootwijk: ‘De eerste keer dat wij meededen, haalden we een vier. We hebben net zo lang met het hele team aan de oliebol gewerkt, tot we met dit resultaat kwamen.’

Bekijk de video

Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse won in 2015 en 2016 de AD-oliebollentest. Foto: ANP

Echt tof

‘Echt tof’, zegt hij tegen het AD, die de oliebollentest dit jaar voor de 25e keer uitvoerde. Niet zonder enige discussie overigens, maar daarover gaat het vandaag niet. Klootwijk: ‘Dit is de bekroning en beloning voor de inspanningen van Werner Lodewijk en Jan Verwijs. De oliebollen zijn op een objectieve manier beoordeeld. En dat er dan zo’n uitslag uitkomt… waanzinnig.’

Het wordt een gezellig drukke jaarwisseling voor iedereen bij Klootwijk, vermoedt de directeur. ‘In alle 26 filialen en bij de bakkerij aan de Vlierbaan in Capelle aan den IJssel vieren we de komende dagen feest.’ De klanten vieren dat mee.

Beste tien drie keer beoordeeld

De beste tien oliebollenbakkers zijn in totaal drie keer beoordeeld. ‘Onze doelstelling was nummer 1 worden’, vertelt bakker Jan Verwijs van Bakkerij Klootwijk in het AD. De uitslag bleef spannend tot het einde van de test. Verwijs: ‘De toppers scoren allemaal hoog: de uitslagen lagen duizendsten van een punt van elkaar.’

>> AD Oliebollentest op de schop na felle kritiek

 

Morgen de volledige uitslag

Donderdag 28 decemer verschijnt de 25ste oliebollentest in de krant en op deze website. In deze lijst staan de 75 beste bollen van het land. Het Algemeen Dagblad heeft na felle kritiek op de test het roer in dit jubileumjaar omgegooid. Alleen de 75 beste oliebollenbakkers worden nog vermeld in de krant en online.

Zo komt de test tot stand: beste tien bollen honderd keer getest!

 

Reageer op dit artikel