nieuws

25ste AD Oliebollentest bol van wijzigingen

Nieuws 2409

25ste AD Oliebollentest bol van wijzigingen
Foto: Archief Bakkerswereld

Het Algemeen Dagblad heeft in de 25ste editie van de Oliebollentest de 75 beste oliebollenbakkers in kaart gebracht. Bakkerij Klootwijk is de grote winnaar, vorig jaar was dat Meesterbakkerij Voskamp. Die zakte een plek naar beneden. Bakkerij Vliegendehond staat op de derde plaats en maakte en grote stijging. De grootste stijgers en dalers op een rij.

Winnaar van de AD oliebollentest dit jaar is Bakkerij Klootwijk uit Rotterdam. Na twee jaar wist hij Meesterbakker Voskamp van de eerste plaats te stoten. Vorig jaar stond de bakkerij op de derde plek. De jury schreef in het juryrapport: ‘Zelfs superlatieven drukken de smaak onvoldoende uit. Wereldklasse. Diepe buiging voor de bakkersploeg van Klootwijk. Jaren dichtbij, nu de hoofdprijs. Gefeliciteerd!’

>> Lees ook: ‘Klootwijk verwacht half miljoen nummer-1 oliebollen te verkopen’

Tweede werd Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. ‘Het scheelde weinig of Voskamp pakte zijn derde achtereenvolgende titel. Ultieme prestatie van bakker Arnold Kabbedijk. Wat valt er te zeggen? Verrukkelijk! Pure smaaksensatie. Top!’, schreef de jury over de bollen van de voormalige kampioen.

De grootste stijgers

Bakkerij Vliegendehond uit Wolvega wist de derde prijs te veroveren en heeft daarmee een flinke stijging te pakken. Vorig jaar stond de Friese bakker namelijk nog op plaats 57. De jury noemt de bol ‘het omrijden meer dan waard’. Ondernemer Ivo Vliegendehond is trots: ‘Wat geweldig deze derde plek! Hier zijn we trots op! We gaan dit vieren met al onze klanten!’ laat hij aan het AD weten.

Nummer vier in de lijst, bakkerij Lorkeers uit Nijverdal maakt ook een flinke stijging: ze komen van de 34e plek. Vorig jaar noemde de jury de oliebol nog ‘een beetje doorsnee’, maar nu kunnen ze er geen genoeg van krijgen: ‘Donker gebakken, maar wat een mooie korst. Een dooretertje! Zo lusten we er nog wel een. Kom maar door met die schaal’.

Echte Bakker Nijkamp is volgens de jury teruggegaan naar de basis en dat levert hem winst op. Van plek 45 naar de vijfde plek. ‘Loon naar werken voor Martin Nijkamp. Na jaren experimenteren qua recept terug naar de basis en direct aan de top. Alleen maar lof van het panel. Een bolletje waar je je vingers bij opeet.’

Beste oliebollenkraam

Gebakkraam Richard Visser is de eerste kraam in de lijst. De oliebollenbakker wist maar liefst negen keer kampioen te worden, maar blijft volgens de jury uitstekend overeind. ‘Voor de 16de keer de beste oliebollenkraam van Nederland’.

Columnisten Bakkerswereld

Bakkerswereld columnist Arend Kisteman van De Stadsbakker in Zwolle pakt zijn hoogste notering ooit. Hij eindigde dit jaar op de twaalfde plaats, vorig jaar was dat nog de 32e plek. Een mooie stijging. De jury merkt dat Kisteman een uitdaging ziet in die oliebol en elk jaar beter wordt. ‘Over die oliebol kunnen we kort zijn: gewoon geweldig’, schrijft de jury. Kisteman liet aan het AD weten dat hij enorm blij is met de uitslag: ‘Wij zijn enorm blij met deze uitslag en heel trots dat onze oliebol bij de top van Nederland hoort.’

Lex Brakenhoff uit Assendelft stond vorig jaar op de twaalfde plaats, maar is dit jaar niet terug te vinden in de ranglijst.

>> Lees ook: ‘Klootwijk verwacht half miljoen nummer-1 oliebollen te verkopen’

Dalers

Bakkerij Vroeg in Bunnik stond vorig jaar in de top 10, op de vierde plaats maar liefst. Dit jaar eindigen ze echter op de 43e plek. De jury: ‘Vroeg bewijst dat er nog steeds een goede en smakelijke oliebol wordt bakken. Maar de concurrentie doet het ook steeds beter, dus een plaats in de top 10 zit er dit jaar niet in’. De bakkerij laat aan het AD weten blij te zijn met de jury en noemt het een opsteker voor de branche dat er zo veel goede oliebollen worden gebakken.

Ook oud-winnaars Willy en Inge Olink uit Maarssen zijn een flink aantal plaatsen gezakt, van 29 naar 49. De jury vindt dat de oliebol er nog steeds mag zijn: ‘Lekker luchtig, goed gevuld. Korst niet 100 procent knapperig’.

Op nummer 75 staat Gebakkraam Denies uit Delft. Vorig jaar op nummer 19, nu op de laatste plaats. De jury zegt daarover: ‘Dit jaar komt Denies niet verder dan een ruime voldoende. Maar klanten krijgen een lekkere bol, niet te uitgesproken en gevuld met stukjes appel’.

Ranglijst

De complete ranglijst is te vinden op de website van het Algemeen Dagblad.

Reageer op dit artikel