nieuws

Verkoop streekproduct Kamper Brok schiet door plafond

Nieuws 1106

Verkoop streekproduct Kamper Brok schiet door plafond
De Kamper Brok. Foto: Banketwereld.nl

In de aanloop naar Sinterklaas schiet de verkoop van de Kamper Brok door het plafond, ook al is het streekproduct het hele jaar te koop. Duizenden exemplaren van het zachte speculaas komen deze dagen uit de oven van de bakkerij van de Eurofood Group in Kampen.

In meer dan honderd steden en dorpen wordt de karakteristieke, ovaalvormige zachte speculaas uit Kampen verkocht, meldt De Stentor. In Kampen gaat die over de toonbank als Kamper Brok, elders meestal onder een andere naam. Hattem, Urk, Hasselt en Hilversum hebben bijvoorbeeld een eigen variant. Die verschilt alleen in naam, de smaak is overal hetzelfde.

Wat er precies in zit, wil Johan Bosma, eigenaar van de Eurofood Group, niet vertellen. ‘Ik ben erg voor transparantie, maar sommige dingen moet je gewoon niet prijsgeven. Ik kan je het recept geven, maar ik weet zeker dat je de koek niet kunt namaken. Het gaat niet alleen om de receptuur, het gaat ook om het hele proces. Het geheim van de smid, zeg maar. In de wereld van nu is het heel normaal om alles te vertellen, zie het als de charme van dat je niet weet wat er in zit.’

Een bijzondere koek

Wat maakt de Kamper Brok zo bijzonder? ‘De smaak. De beleving. Krokant aan de buitenkant, zacht van binnen. Ambachtelijk gemaakt. Geen enkele is hetzelfde. De een oogt groter dan de ander, de vorm verschilt Kijk, deze heeft meer barstjes dan die andere. Maar ze wegen allemaal hetzelfde. De smaak is hetzelfde, het mondgevoel ook. Voor ons is de Kamper Brok een klein product, maar wel eentje waar we heel erg trots op zijn. Het is echt een bijzondere koek.’

De Kamper Brok wordt gemaakt in Kampen, in een bakkerij op het industrieterrein bij de N50. Deze koek is eigenlijk maar een klein product voor de Eurofood Group, maar wel eentje die deze tijd van het jaar relatief veel productiecapaciteit vraagt. Want de Kamper Brok is een typisch eindejaarsproduct dat past in het rijtje speculaas, taai-taai en marsepein.

Positieve reacties

Een koek met potentie? ‘Dit jaar hebben we Kamper Brokjes in de markt gezet, van 3×3 en 5×5 centimeter. We horen van horecabedrijven dat ze nog nooit zoveel positieve reacties hebben gehad op het koekje bij de koffie. Tja, het is natuurlijk ook wel heel iets anders dan een koekje verpakt in plastic. De Kamper Brok hebben we pas geleden als domeinnaam vastgelegd, om daar in de toekomst meer mee te doen. Het is een mooi product van Kampen, toch?’

Reageer op dit artikel