nieuws

Nationaal Schoolontbijt wil ouders inspireren te variëren

Nieuws 863

‘Dat zoet beleg niet het ideale ontbijt is weten de meeste ouders wel, zegt voedingsdeskundige Astrid Postma van het Voedingscentrum. ‘Het ontbreekt hen vooral aan inspiratie.’

Nationaal Schoolontbijt wil ouders inspireren te variëren
Variëren en samen ontbijten zijn belangrijk. Foto: ANP

Postma reageert op de uitkomst van het onderzoek dat is gedaan in het kader van het Nationaal Schoolontbijt, dat deze week in heel Nederland plaatsvindt.

95% van alle basisscholieren ontbijt dagelijks, en chocoladebeleg is veruit favoriet, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM en GfK naar het ontbijtgedrag van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Dat is bemoedigend ten opzichte van tien jaar geleden, toen 80 procent van de basisscholieren ontbeet.

Chocoladebeleg is ronduit favoriet met 39% voorkeur, tegenover 21% vleeswaren en 16% kaas. Jam, honing en appelstroop scoren op deze lijst 10%.

Volkorenlobby werkt

De volkorenlobby in Nederland heeft wel vruchten afgeworpen, zo lijkt het: maar liefst 45% van de jonge jeugd eet volkorenbrood, gevolgd door 36% die een tarweboterham naar binnen werkt.

Meergranenbrood scoort 28% onder de kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wat opvallend is gezien het feit dat jonge kinderen doorgaans niet dol zijn op ‘pitten’ in brood. De witte boterham zit daar net onder, met 24%. In hoeverre de keuze geheel vrij is, is de vraag. Kinderen kopen doorgaans nog niet zelf hun brood; anders zou de witte variant weleens hoger uit de bus kunnen komen.

Focus op gezond ontbijt

Omdat het merendeel van de basisscholieren tegenwoordig ontbijt voordat zij de deur uitgaan, ligt de focus van deze vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt dan ook vooral op een gezond ontbijt. Want daarin is verbetering mogelijk.

Niet alle ouders weten hoe ongezond zoet beleg is, maar daar ligt het volgens Postma van het Voedingscentrum niet alleen aan. ‘Ik denk dat veel kinderen het lekker vinden en ouders hebben misschien niet de inspiratie om ze tot iets anders te verleiden.’

Belang van gezonde eerste maaltijd

Hoe belangrijk is het dat de eerste maaltijd van de dag gezond en gevarieerd is? ‘In chocopasta zit vooral suiker en verzadigd vet en verder niet zo veel vitaminen’, zegt Postma. ‘Als je de gezonde voedingstoffen in de ochtend overslaat, is het lastig om dat in de loop van de dag in te halen. Daarom is het belangrijk dat kinderen steeds gezondere keuzes gaan maken. Een gezond ontbijt levert goede voedingsstoffen aan om de dag te starten.’

Om kinderen wel te motiveren, kunnen ouders bijvoorbeeld iets anders op tafel zetten dan een ouderwets Hollands plakje kaas. ‘Er zijn tal van opties als yoghurt, havermout maar ook rozijnen met hüttenkäse op een volkoren boterham.’

Samen ontbijten blijft belangrijk

Volgens Postma kun je een gezond ontbijt ook leuk presenteren op het bord. Verder is sámen ontbijten belangrijk. ‘Je moet het goede voorbeeld geven. En als kinderen oud genoeg zijn, kunnen ouders gewoon afspraken maken over wat er wel en niet op het brood mag.’

 

Reageer op dit artikel