nieuws

Proof Bakery start crowdfunding voor ondernemersopleiding

Nieuws 2510

In mei 2018 opent in Amersfoort Proof Bakery, een bakkerijcafé en opleidingsinstituut dat bakkers voorbereidt op het zelfstandig ondernemerschap. De crowdfunding voor Proof Bakery is van start gegaan.

Proof Bakery start crowdfunding voor ondernemersopleiding
Achter de eerste of tweede gevel wordt Proof Bakery gevestigd. Beeld: Proof Bakery

Aanjager van Proof Bakery is Vicky Littlejohn, mede-bestuurder van het Bakery Institute (BI) in Zaandam. De particuliere ondernemersopleiding in de wijk Vathorst in Amersfoort is zowel juridisch als financieel volstrekt gescheiden van het Bakery Institute, maar er is wel sprake van een ‘heel warme samenwerking’, aldus Vicky Littlejohn (36). Bakkers en carrièreswitchers die een negen weekse bakkerij-opleiding volgen aan het BI, hebben een goede basis om door te stromen naar Proof Bakery. Als ze dat willen en de ambitie hebben een eigen onderneming te beginnen.

Bakkers terug in straatbeeld

Dat laatste is bijna een idealistisch doel van Vicky Littlejohn: ‘Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat bakkers terugkeren in het straatbeeld. Dat is wat we willen. Het is goed voor de sector, in rap tempo kunnen we er bakkerijen bij krijgen, waarvan we er inmiddels 30 hebben zien ontstaan vanuit het Bakery Institute: met relatief lage kosten en met de productie van desembrood gemaakt van eerlijke grondstoffen.’

Behoefte aan ondernemersopleiding

Gedurende haar directeurschap van het Bakery Institute en haar lange ervaring in de bakkerijsector, stuit Littlejohn geregeld op behoefte bij jonge bakkers en carrièreswitchers om een eigen bakkersbedrijf te beginnen. ‘Maar hoe pak je dat aan, is dan de vraag’, aldus de initiator. ‘Er zijn zoveel regels waaraan je moet voldoen als je een eigen onderneming wilt runnen, dat veel starters niet weten waar ze moeten beginnen. Ze missen en netwerk en weten niet wat het betekent om op dagelijkse basis ondernemer te zijn.’

Kandidaten runnen de bakkerij

In al die onderdelen wil Littlejohn de kandidaten begeleiden en ontzorgen. Proof Bakery biedt de ondernemers in opleiding gedurende een jaar de praktijkervaring van het ondernemen. In totaal is er ruimte voor  4 tot 5 ondernemers in spe tegelijkertijd; zij zijn roulerend verantwoordelijk voor de diverse bedrijfsonderdelen, variërend van de productie tot de financiën. ‘Het is de bedoeling dat zij het gaan doen’, lacht Littlejohn. ‘Ik ben er op de achtergrond. Er komt heel veel op je af als je een bedrijf wilt beginnen, dat heb ik in kaart gebracht zodat de bakkers bij ons weten waar ze straks aan beginnen.’

Littlejohn wil bij voorkeur iedere drie maanden een nieuwe kandidaat laten instromen, zodat de kennis en ervaring steeds behouden blijven. Zodra er een ondernemer uitstroomt, is er plek voor een volgende in opleiding. Overigens krijgt ook de kennis op bak- en vaktechnisch gebied gedurende de opleiding aandacht, daarvoor wordt de expertise van de docenten in Zaandam ingezet.

Crowdfunding

Omwonenden, bedrijven, geïnteresseerden kunnen meehelpen de bakkerij te financieren. De inschrijving daarvoor staat nu open. Littlejohn is vrijdag 24 november gestart met de crowdfunding. Deelnemers kunnen op twee manieren meedoen: met een Proofkaart van €250, die 2 jaar lang wekelijks recht geeft op €2,50 korting, 2 keer per jaar recht op een taart, plus nog enkele acties. Het rendement is verspreid over 2 jaar ruim 31 procent.

De andere crowdfundingmethode is het verstrekken van een lening, die recht geeft op een jaarlijkse rente van 7 procent. Waarom zoveel? ‘Omdat ik vind dat je best een goed rendement mag krijgen als je hier instapt. Je loopt toch een risico en dat mag beloond worden’, aldus Littlejohn. De eerste 2 jaren ontvangen de deelnemers alleen rente, vanaf maand 25 gaat de aflossing van de lening in, gedurende de laatste 3 jaar. Daarna hoopt Proof Bakery een vaste club fans te hebben gewonnen, die klant zijn en blijven.

Hoeveel geld is nodig?

Op de site staat precies omschreven wat de bakkerij kan aanschaffen, bij het behalen van onderstaande bedragen. Minimaal is 2 ton nodig.

Bij 200.000 euro

Proof Bakery kan van start. Het geld wordt besteed aan:

– Aanpassingen pand

– Inrichting en inventaris

– Verlichting

– Koelcellen en vriezer

– Machines en materialen

– Kassasysteem

– Koffiemachine, servies & bestek

Bij 225.000 euro

Proof Bakery is in staat om de allerbeste oven te kopen, die ook voor de toekomst zorgt voor voldoende capaciteit. Zo kunnen we de groei de aankomende jaren gerust tegemoet zien.

Bij 250.000 euro

Proof Bakery koopt de allerbeste koel/vriesinstallatie die er te krijgen is. Deze koel- en vriescel zorgt voor een efficiëntere inrichting van de productie. Er wordt geïnvesteerd in betere machines met een langere levensloop.

Bij 275.000 euro

Proof Bakery kan door het aanschaffen van zonnepanelen zelf voorzien in de energiebehoefte. Ook wprdt bij het behalen van dit bedrag geïnvesteerd in andere duurzame oplossingen zoals een warmte terugwin (WTW) installatie.

Reageer op dit artikel