nieuws

Onderzoek Nationaal Schoolontbijt: 95 procent kids ontbijt

Nieuws 920

Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de kinderen altijd ontbijt. Tien jaar geleden was dat nog 80 procent. Dat is vanochtend bekendgemaakt bij de opening van het Nationaal Schoolontbijt.

Onderzoek Nationaal Schoolontbijt: 95 procent kids ontbijt
Kinderen voor Kinderen tijdens de aftrap van het Nationaal Schoolontbijt in de eregalerij van het Rijksmuseum. Foto: ANP

De officiële aftrap van het Nationaal Schooltontbijt met het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst! vond vanochtend vroeg plaats voor het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Boekweitpap met bosbessen

Museumdirecteur Taco Dibbets vertelt dat hij gezond ontbijten heel belangrijk vindt, ook voor zijn jonge kinderen. Vanochtend heeft hij zelf ontbeten met  boekweitpap met bosbessen. ‘Goed ontbijten is geen kunst’, aldus Dibbets, ‘maar vandaag is het dat wel, want deze kinderen eten voor De Nachtwacht, en dat is wel  kunst.’

Bier en haring

Dibbets legt uit dat op de schilderijen die in de eregalerij hangen, waaronder De Nachtwacht, ook laten zien wat mensen in de 17e eeuw aten. ‘Het meisje op  De Nachtwacht heeft waarschijnlijk bier en haring gehad als ontbijt. Ze dronken in die tijd bier omdat dat het enige ‘schone water’ was. De voeding is nu zoveel beter, mensen worden ook steeds ouder tegenwoordig.’

NOS Jeugdjournaal besteedt uitzending aan Nationaal Schoolontbijt

Zie ook de filmpjes: Goed nieuws: steeds meer kinderen ontbijten

550.000 kinderen ontbijten

Deze week ontbijten 550.000 kinderen met de klas tijdens het Nationaal Schoolontbijt. 95 procent van de kinderen ontbijt dus inmiddels altijd. Tien jaar geleden was dat nog 80 procent. Uit de cijfers van het Nationaal Schoolontbijt blijkt ook dat Nederlandse kinderen meer volkorenbrood eten dan in voorgaande jaren.

Volgens deskundigen kan het allemaal nog wel wat gezonder en zouden kinderen meer groente en fruit moeten eten.


Foto: ANP

Reageer op dit artikel