nieuws

Museum De Oude Bakkerij krijgt steun gemeente

Nieuws

Museum De Oude Bakkerij krijgt steun gemeente

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik kan uitbreiden. De gemeente Medemblik heeft ingestemd met structurele ondersteuning. Het lijkt erop dat het museum ook het naastgelegen pand kan aankopen.

Een halfjaar geleden nog stond het voortbestaan van De Oude Bakkerij stond een halfjaar geleden onder druk. De gemeente hield de subsidie minimaal, terwijl de bezoekersstroom in de richting van 60- tot 70.000 mensen gaat. Het museum genereert circa 1,8 miljoen euro aan (extra) omzet voor die middenstand, vertelde directeur Jacco Spil in augustus aan Bakkerswereld. In de 35 jaar van zijn bestaan heeft het museum bestaansrecht opgebouwd en haalt het jaar in jaar uit hoge bezoekersaantallen.

Economische betekenis

De economische betekenis van het totale dagtoerisme in Medemblik is aanzienlijk, zo blijkt uit de cijfers. Per jaar levert het totale dagtoerisme het Medemblikker bedrijfsleven een bedrag van € 6 tot 7 miljoen aan omzet op; ruim 10% van de totale omzet gaat naar de detailhandel..

Unanieme instemming

Het college van burgemeester en wethouders onlangs het belang van het bakkerijmuseum erkend. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met structurele steun aan het museum. Het geluk lacht het museum nog verder toe nu de eigenaresse van het pand naast het museum op leeftijd is gekomen en haar huis in de verkoop wil doen. Het bakkerijmuseum heeft zijn zinnen gezet op dit pand om zo verder te kunnen groeien en de toekomst rooskleurig tegemoet te zien.

Verdere versterking van de financiële positie van het museum moet komen uit grotere fondsen zoals de BankGiro Loterij.

Ans en Theo Spil

De organisatie van het bakkerijmuseum bestaat uit 2,3 fte; het museum drijft voornamelijk op 100 vrijwilligers, onder wie 25 oud-bakkers. Dat met zo weinig subsidie kan worden gewerkt is mede te danken aan de ouders van museumdirecteur Jacco Spil. Hij heeft becijferd dat zijn ouders Ans en Theo door de jaren heen zo’n 3 miljoen euro aan loonkosten hebben uitgespaard door hun belangeloze inzet.

Professionalisering

Mede dankzij de gemeente Medemblik kan het museum een professionaliseringsslag maken. Daarnaast is er een inhaalslag gemaakt met de aankoop van een museaal depot en voldoet het museum aan de eisen van het Museum Register. Het museum staat jaarlijks hoog genoteerd in de lijst van meest favoriete familiemusea in Nederland.

Museum De Oude Bakkerij in Medemblik.
Foto: Wick Natzijl

De economische betekenis van het dagtoerisme in Medemblik is aanzienlijk. Per jaar levert het toerisme het Medemblikker bedrijfsleven een bedrag van € 6-7 miljoen aan omzet op. Bijna alle bedrijven in Medemblik profiteren hiervan. Het dagtoerisme zorgt voor ruim 10% van de totale omzet in de detailhandel.

Doel van het museum

Het primaire doel van het Bakkerijmuseum is het collectioneren, beheren en uitdragen van het cultuurhistorische erfgoed dat behoort tot de thematiek van het leven en werk van de bakker. Dit resulteert in bezoekers in het museum, ambachtelijke workshops, verkopen van bakkersproducten en een bescheiden horeca-aanbod.

Spil: ‘De inkomsten uit deze activiteiten hebben reeds 35 jaar geleid tot een (bijna) sluitende exploitatie wat een unieke prestatie is geweest, maar gezien de noodzakelijke groei is dat niet meer realiseerbaar.’

Reageer op dit artikel