nieuws

Ekoplaza lanceert composteerbare broodzak

Nieuws 952

Ekoplaza lanceert composteerbare broodzak
De composteerbare broodzakken van Ekoplaza.

Biologische supermarkt Ekoplaza lanceert een composteerbare broodzak met venster voor de broden van het merk Voor Dag & Dauw.

Met de lancering van de composteerbare broodzak is de biologische supermarktformule naar eigen zeggen de eerste Nederlandse supermarktketen die met OK HOME compost-vensterzakken gaat werken. Deze verpakking wordt momenteel het meest milieuvriendelijke alternatief op de markt genoemd.

Broodzakken voor 75 supermarkten

De broodzakken stromen de komende maanden geleidelijk in bij Ekoplaza, dat 75 biologische supermarkten omvat. Medio volgend jaar zijn alle broodzakken om naar de composteerbare verpakking.

Thuis composteerbaar

De broodverpakking is samengesteld van natuurlijke materialen die thuis composteerbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is de half gebleekte papiersoort Pero-Natuur, gemaakt van papier uit verantwoord beheerde bossen (PEFC); voor elke omgehakte boom wordt een nieuwe geplant.

Verder bestaat de zak uit een bio-coatinglaag van bioparaffine, bio afbreekbare vensters van Natureflex op basis van cellulose, zetmeellijm en waterinkt. De broodverpakking breekt op een composthoop binnen zes maanden volledig af. Nadat de zak is omgezet in compost kan deze als plantvoeding dienen.

Brood blijft knapperig

De laag van bio-coating zorgt ervoor dat het brood vers en knapperig blijft en beschermt tegen uitdrogen. Ter vergelijking: een plastic zak en een papieren zak met PE coating veroorzaken een hoge luchtvochtigheid in de verpakking. Hierdoor blijft het brood niet knapperig en treedt sneller schimmelvorming op.

Lees ook:  Brood in plastic is karaktermoord

Reageer op dit artikel