nieuws

Echte Bakker Gertjan bakt Beste Roomboter Amandelstaaf

Nieuws 1304

Echte Bakkers Gertjan, Thijs Koolen en Sjaak Doeleman slepen dit jaar de prijzen van de roomboter amandelstavencompetitie van het Echte Bakkersgilde in de wacht.

Echte Bakker Gertjan bakt Beste Roomboter Amandelstaaf
De Beste Roomboter Amandelstaaf-keuring van het Echte Bakkersgilde.

Gertjan, De Echte Bakker met winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk haalde in 2014 de tweede plaats en pakt nu de hoofdprijs voor de Beste Roomboter Amandelstaaf. Thijs Koolen, De Echte Bakker in Ell heeft al heel veel prijzen behaald, maar staat nu voor het eerst op het podium van deze competitie. Sjaak Doeleman, De Echte Bakker in Werkhoven, Cothen, Odijk en Houten is na een eerste plaats in 2013 weer terug in de top drie en pakt het brons.

Keuring Beste Roomboter Amandelstaaf

In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende drie weken hun beste roomboter amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. Een recordaantal van 155 staven werd gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, in samenwerking met een keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. Bakkers werden toegelaten tot de finale als de roomboter amandelstaaf een 8,0 of hoger had gescoord. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

Uitmuntende smaak

Net als vorig jaar haalden dit jaar twintig Echte Bakkers de finale. Mark van Wijk: ‘De kwaliteit in deze finale was ongekend hoog. We hebben meer staven dan ooit met een acht kunnen beoordelen en de verschillen tussen de winnaars zijn heel erg klein.’ De roomboter amandelstaaf van winnaar Gertjan scoorde uitmuntend op smaak. ‘Vol van smaak, een genot om te eten,’ aldus Van Wijk. Gertjan reageerde heel opgetogen op het goede nieuws. Hij sprak over de ‘kroon op het werk’ na veel en vaak oefenen.

Kwaliteit is hoog

Het valt Van Wijk op dat de kwaliteit steeds beter wordt: ‘Steeds meer bakkers scoren bijna een finaleplaats. En dat zijn ook echt heel goede producten’. Van Wijk wordt vaak gebeld voor een toelichting op het rapport en geeft deze dan ook graag. ‘Bakkers pakken het advies dat ze krijgen goed op. Dit jaar hebben we vaak gewezen op het checken van de juiste gewichten en verhouding tussen het bladerdeeg en de spijs. Ook bij dit product geldt “meten is weten”‘, aldus Van Wijk.

De competitie

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren en daarnaast organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder de roomboter amandelstavencompetitie in samenwerking met deegspecialist Van der Pol.

Top 20

De amandelstaven van de Top 20.

De overige finalisten die in de top 20 zijn geëindigd en een 5 sterren product in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: De Korenaar te Surhuisterveen, Ed van Dommelen te Maarssenbroek, Filius te Yerseke, Hugen te Arnhem, John Treur te Oudewater, Kees van der Woerd te Doorn, Michel te Houten, Peter Gorter te Edam, Schoemaker te Emmen, Steenbergen te Meppel, Twijnstra te Oudemirdum, Van Ballegoie te Rotterdam, Van Ballegooijen te Veen, Van der Steen te Made, Van Meijel te Clinge, Van Walderveen te Geldermalsen, Vonk te Bunnik.

Lees alles over roomboter in ons dossier ‘Boter & Margarine’

Reageer op dit artikel