nieuws

Biobakker Van Esch bakt pompeblêdbroodjes van oergranen

Nieuws 981

Biobakker Van Esch bakt pompeblêdbroodjes van oergranen

Biologische bakkerij Van Esch uit Tolbert bakt biologische pompeblêdbroodjes met oergranen uit de streek.
De broodjes passen in de Friese eetcultuur en zijn volgend jaar lokaal te koop tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

De pompeblêdbroodjes worden ingezet tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, om de Friese eetcultuur onder de aandacht te brengen. Ze zijn ontwikkeld door LekkereTrek foodconcepts en passen in de Friese eetcultuur.

Broodjes moeten biologisch zijn

Voor Herman van Vliet van Lekkere Trek staat voorop dat de Friese broodjes biologisch moeten zijn, worden gebakken van lokale granen en uit een korte duurzame keten komen. De conceptontwikkelaar en graanteler in Garmerwolde bedacht het product in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Ze worden nu sinds een maand gebakken en zijn op diverse plekken lokaal te koop.

Bakkerij Van Esch

De pompeblêdbroodjes komen uit de oven van biologische bakkerij van Van Esch in Tolbert. ‘Onze bakkerij ligt weliswaar net op de grens van Friesland met Groningen’, zegt bakker Bas van Esch, ‘maar het graan komt grotendeels uit Friesland en soms ook uit Groningen, omdat het niet altijd goed beschikbaar is.’

Van oude granen

De biologische desembroodjes in de vorm van het Friese pompeblêd worden gebakken van oude streekrassen zoals de Ommelander tarwe en Sint Jans rogge. De granen komen van het land van biologisch akkerbouwer Piet van Zanten in Garmerwolde.

De biologische boekweit komt uit Frankrijk waar het vanwege het warmere klimaat  machinaal efficiënt kan worden geplukt. ‘De granen zijn gunstig voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten. De gluten van de oude rassen zijn niet verder veredeld en daardoor beter te verteren’, vertelt de conceptontwikkelaar.

Reageer op dit artikel