nieuws

Bakkerswereld organiseert lezersreis naar Europain 2018

Nieuws

Bakkerswereld organiseert lezersreis naar Europain 2018
De mondiale vakbeurs Europain wordt in 2018 in een beurshal gehouden.

In beurshal 6 van het Parc des Expositions van Paris-Nord Villepinte wordt van zaterdag 3 tot en met dinsdag 6 februari 2018 de twee-jaarlijkse vakbeurs Europain gehouden. Wilt u deze mondiale vakbeurs bezoeken? Dat kan. En ook nog eens heel eenvoudig en volledig naar uw wens.

Samen met Bakkerswereld heeft Anko Beursreizen een reis naar Parijs samengesteld. Deze mondiale vakbeurs is immers een must voor bakkers, patissiers en chocolatiers. U bepaalt zelf wanneer en hoe lang u de beurs wilt bezoeken. Maar ook met welk vervoermiddel u wilt reizen en/of de luchthaven van vertrek.

De eerste 20 abonnees van Bakkerswereld, ontvangen in samenwerking met beursorganisatie Promosalons, een exclusieve VIP-badge. Deze badge geeft u onder meer toegang tot de VIP-lounge en een gratis beurscatalogus.

Hier kunt u zich aanmelden

De brood- en banketbakkersbeurs Europain in Parijs ondergaat in 2018 enkele ingrijpende veranderingen, om nog beter in te spelen op de wensen van de standhouders en de beursbezoekers. Het aantal beursdagen wordt teruggebracht van vijf naar vier dagen, alle activiteiten worden overzichtelijk ondergebracht in één beurshal en georganiseerd rondom drie thema’s: productie, verkoop en management.

Ruiken, proeven, ontmoeten en inspireren. Dat blijven de belangrijkste ingrediënten van de grootste mondiale vakbeurs voor (banket)bakkers, de Europain & Intersuc, die in Parijs wordt gehouden. Van zaterdag 3 tot en met dinsdag 6 februari vult beurshal 6 van het Parc des Expositions van Paris-Nord Villepinte zich met noviteiten, innovaties, nieuwe evenementen en (inter)nationale wedstrijden, waaronder de Masters de la Boulangerie.

Beursmanager Marie-Odile Fondeur. Foto: Promosalons

Het programma van Europain 2018 is wel volledig aangepast. ‘Door deze veranderingen wil de organisatie de ondernemers uit de branche tegemoetkomen. Ongeacht de grootte van de bedrijven: alle ondernemers kunnen terecht op de beurs voor een passend aanbod. De beurs kent daarom een nieuwe sectorindeling: productie, verkoop en management’, legt beursmanager Marie-Odile Fondeur uit.

‘Europain 2018 is gericht op een nog betere beleving van de beurs’

Fondeur is naar Nederland afgereisd om de (vak)pers persoonlijk te ontmoeten en op de hoogte te brengen van de activiteiten die in februari op de vakbeurs worden georganiseerd. ‘De nieuwe editie van Europain is gericht op een nog betere beleving van de beurs’, zegt de beursmanager enthousiast. ‘Zo is er de nieuwe indeling in thema’s, hebben we een doelbewuste focus op noviteiten en hebben we na een grondige evaluatie met de exposanten besloten het aantal beursdagen terug te brengen van vijf naar vier dagen. Op die manier komen er naar verhouding elke dag meer mensen, waardoor het aantal efficiënte contacten per dag hoger ligt dan in voorgaande edities.’

Fondeur heeft hoge verwachtingen van de thema-gerichte aanpak. ‘De onderwerpen Productie, Verkoop en Management zijn voor alle bezoekers eenvoudig te identificeren en we faciliteren daarmee een optimaal beursbezoek voor alle bezoekers; projectleiders, professionals, managers van één of meerdere verkooppunten, van bakkerij tot productiecentrum. Belangrijk is ook dat de afstand tussen de sectoren brood- en banketbakkerij wordt opgeheven. Alle activiteiten worden georganiseerd rondom dagelijkse vraagstukken, ongeacht het type of de grootte van de ondernemingen.’

In de sectie Productie is alle equipment en grondstoffen voor de productie van brood, viennoiserie en gebak te vinden. Op de afdeling Verkoop zijn alle oplossingen voor verkoop en efficiënte distributie van producten, zoals winkelinrichting, communicatie, eindproducten, verpakkingen en diensten ondergebracht. Onder het kopje Management zijn alle hulpmiddelen en diensten terug te vinden die essentieel zijn voor het dagelijks beheer van een bedrijf. Van business management en training tot financiën en verzekeringen.

Forum neemt centrale rol in op de beursvloer

De plattegrond van beurshal 6 waar Europain wordt gehouden.

Ook op het Forum, een centrale plek in de beurshal, worden de thema’s doorgevoerd. Hier zullen tijdens de vier beursdagen uitwisselingen, debatten en toespraken worden georganiseerd met zowel Franse als internationale sprekers. Onderwerpen die in subcategoriën aan bod komen onder het thema Productie zijn onder meer tarwe en gist, specifieke allergieën en diëten en smaak. Focus op de internationale markt en nieuw aanbod en nieuwe trends zijn de onderwerpen van het thema Verkoop en onder het hoofdstuk Management staan de categorieën digitalisering en strategie voor starters en succesverhalen centraal.

Zo’n tachtig Franse en internationale sprekers zullen op het Forum te horen zijn. Onder hen zijn Emmanuel Tertrais, oprichter van de Baguette Academy, over digitale bakkerijopleidingen en Eric Kayser over internationale ontwikkelingen. Michel Suaz, van San Francisco Baking Institute, geeft een inkijkje in de Amerikaanse markt en Paul Kitissou en Lionel Villepontoux vertellen over de ontwikkelingen op de Afrikaanse markt.

Noviteiten centraal en veel demonstraties

Europain 2018 heeft een doelbewuste focus op de noviteiten in de sector. Fondeur: ‘Dit jaar omvat de Europain Noviteitenprijs voor de eerste keer alle noviteiten die tijdens de beurs zijn gepresenteerd. De bezoekers worden hierbij actief betrokken doordat zij voortaan hun eigen prijs mogen uitreiken.’

Het Restaurant van de Bakker was in de laatste editie van de vakbeurs in 2016 nog nieuw. Voortaan vormt dit onderdeel een volledig operationele pop-upbakkerij met eetgelegenheid. Hier kunnen bezoekers terecht voor het ontdekken en het proeven van allerlei oplossingen voor een bakkerscafé. De zogenoemde bakkerij van morgen, Restaurant Shop, is voorzien van de laatste digitale technologieën.

Ook vinden er non-stop demonstraties plaats in Het Bakkers Lab. In een ultra-moderne bakkerij worden deze demo’s verzorgd door de beste scholen en bekendste namen uit de Franse en internationale bakkerijbranche. Bovendien geven de Meilleurs Oevriers de France, de kampioenen in de banketbakkerij, demo’s over gebak, chocolade en ijsbereiding in het Intersuc Lab.

Peter Bienefelt verdedigt de Nederlandse eer tijdens Bakery Masters

Op de Europain worden drie wedstrijden georganiseerd. Lesaffre organiseert de Bakery Masters. De beste kandidaten van de Coupe Louis Lesaffre en de Coupe du Monde de Boulangerie gaan individueel deelnemen voor de prestigieuze titel van Master Baker. Peter Bienefelt, lid van het BoulangerieTeam treedt maandag 5 februari aan. Bienefelt komt uit in de categorie ‘Nutritional Bread Making’ en heeft concurrentie uit Taiwan, Canada, Turkije, Australië en Japan. Dinsdag 6 februari om 12.00 uur volgt de bekendmaking van de resultaten van de Masters de la Boulangerie.

Daarnaast staat het WK voor suikerkunstwerken op het programma, waarbij zestien teams die bestaan uit een vrouwelijke en een mannelijke banketbakker strijden om de wereldtitel. Jonge kandidaten gaan met elkaar de strijd aan in de Coupe de France des Écoles (Franse Beker voor Scholen). In gemixte teams van drie personen en in twee categorieën (‘Hopefuls’ en ‘Excellence’) kunnen de jonge talenten in 6 uur tijd hun knowhow op het gebied van brood en banket demonstreren.

‘Voor iedere professional is er wat te halen’

Vier dagen lang kunnen bezoekers in de Franse hoofdstad proeven, ruiken, netwerken en inspiratie opdoen bij meer dan 500 exposanten, internationale wedstrijden, workshops en zo’n 150 verschillende demonstraties.

‘Europain is een toonaangevend internationaal vakevenement’, zegt beursmanager Marie-Odile Fondeur. ‘Wij presenteren een compleet en gevarieerd aanbod voor ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers en chocolatiers. Voor iedere professional is er wat te halen. Wij streven ernaar om concrete oplossingen te bieden aan de bezoekers en de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen.’

‘We willen hen noviteiten en innovaties in hun sector laten ontdekken die zullen bijdragen aan een succesvolle bedrijfsontwikkeling’, gaat ze verder. ‘Onze doelstelling is erop gericht dat vakbezoekers na afloop van de beurs terugkeren met tal van nieuwe ideeën en oplossingen voor het verhogen van hun bedrijfsomzet. Steeds meer internationale bezoekers reizen af naar de vakbeurs en wij streven ernaar dat zij Frankrijk als toonaangevend, innovatief en toegewijd land met een uiterst dynamische bakkerijsector ontdekken.’

Reageer op dit artikel