nieuws

Jumbo-ondernemer Stan Heerschap begint bakkersopleiding

Nieuws 7658

Jumbo-ondernemer Stan Heerschap begint bakkersopleiding
Jumbo-ondernemer Stan Heerschap opent in 2019 een bakkersopleiding in hypermoderne bakkerij. Foto: Bert Jansen

Jumbo Heerschap bouwt een gloednieuwe bakkerij in Nederweert, langs de A2. De ondernemer met bakkersbloed in de aderen, opent in het voorjaar van 2019 zijn eigen bakkersopleiding.

Hij runt dan wel zes Jumbo-supermarkten, maar het bloed kruipt bij Stan Heerschap waar het niet gaan kan. Zijn voorliefde voor het bakkersambacht is groot. De Jumbo-ondernemer levert vanuit de bakkerij in thuishaven Roggel behalve aan zijn eigen supermarkten nu al aan enkele vestigingen van Spar en Coop.

En hij sluit niet uit dat als de nieuwe bakkerij het levenslicht ziet straks ook andere Jumbo’s tot zijn klantenkring gaan behoren. Stan Heerschaps ouders John en Toos begonnen ruim 50 jaar geleden met de bakkerij en bakkerswinkel in Roggel. Maar vanwege de groei van het supermarktkanaal binnen de Heerschap Groep is deze productiefaciliteit compleet uit het jasje gegroeid.

‘We moeten af en toe nee verkopen en dat is afschuwelijk’

‘Onze ambities reiken veel verder dan de mogelijkheden die we vandaag de dag in Roggel hebben. We kunnen er geen kant meer op en worden steeds minder flexibel. We moeten nu af en toe wel eens nee verkopen en dat is afschuwelijk’, verklaart Stan Heerschap, die ook brood en banket levert aan cateraars, bedrijfskantines en scholen.

De nieuwe bakkerij opent in het voorjaar van 2019. Foto: Artist Impression

De Heerschap Groep heeft voor de nieuwe bakkerij een perceel van ruim 8000 vierkante meter verworven op bedrijvenpark Pannenweg 11 langs de A2 in Nederweert. Heerschap gaat er behalve de bakkerij en het nieuwe hoofdkantoor ook een bakkersopleiding faciliteren.

‘Goede vakmensen zijn steeds lastiger te krijgen, we gaan ze in eigen huis opleiden’

‘De aanwas afkomstig uit de schoolbanken van vakopleidingen is erg klein.  Dat merk ik als we bij ons met ziekte te kampen hebben. Hopelijk heeft onze nieuwe bakkerij een aantrekkingskracht op bakkers in de regio die werk zoeken. We willen ze in eigen huis gaan opleiden. We trekken daar een jaar of drie voor uit. Daarna proberen we het werk zo leuk te maken dat ze nog jaren voor ons willen blijven werken.’

Momenteel werken 50 van de in totaal 700 medewerkers in de bakkerij, dat zullen er in de nieuwe situatie naar schatting zo’n 75 worden. Heerschap: ‘Behalve een leslokaal bouwen we ook een proefbakkerij, waar nieuwe recepten getest worden of waar we workshops geven aan kinderen van basisscholen uit de regio. ’

Marktaandeel in brood ligt in Heerschap-supermarkten hoger dan gemiddeld

De zes Jumbo-supermarkten bevinden zich in Weert (vier vestigingen), Nederweert en Heythuysen. ‘Ons marktaandeel in brood ligt in alle winkels, gezien onze geschiedenis altijd al enkele procenten hoger dan het gemiddelde van 5,5 procent of 6 procent bij Jumbo. In de toekomst verwacht ik met de nieuwe bakkerij dat het gat nog groter wordt’, aldus de penningmeester van de Jumbo-ondernemersvereniging. ‘De hoop is natuurlijk dat klanten, nog meer als nu al het geval is, voor ons brood speciaal naar de supermarkten komen en daarnaast hun andere boodschappen dan ook gelijk doen.’

Snijden in assortiment

Hoewel de productieruimte voor brood en banket dus groter wordt, gaat Stan Heerschap snijden in het assortiment. Waar hij nu nog 400 verschillende producten verkoopt, zal dat gereduceerd worden tot ongeveer 150. ‘Je kunt wel zoveel willen blijven maken en overal de beste in willen zijn, maar zo werkt dat niet. Focus en absolute toewijding op datgene waar je echt goed in bent is een randvoorwaarde om succesvol te kunnen blijven. We gaan dan bijvoorbeeld twee meergranenvarianten verkopen in plaats van vier. Less is more.’

Bakkerij Heerschap 2.0 in winkels

Gebakken Biezunjer-desembrood bij Bakkerij Heerschap Roggel. Foto: Kiki Jaspers

De focus komt meer te liggen op ouderwets lange rijsprocessen voor het brood. ‘Denk bijvoorbeeld aan desembroden waarvan het deeg 24 tot 48 uur onderweg is. Niet een brood in vier uur bakken, maar het rust en tijd geven. Dit kan in onze centrale bakkerij, maar ook in de supermarkt zelf, waar we een bakkerij-afdeling met meer beleving gaan creëren. In het zicht van de klant gaan we produceren en afbakken. Deze  broodaanpak in de winkel is vanaf juni volgend jaar al te zien in onze nieuwe winkel in de wijk Leuken in Weert. Deze maand starten we met de bouw en daar zal de nieuwe bakkerij-afdeling Bakkerij Heerschap 2.0 het levenslicht zien. ‘Als het een succes wordt gaan we dit concept uitrollen naar al onze vestigingen’, zegt Heerschap. Eerder dit jaar lanceerde hij het desemconcept Biezunjer in al zijn winkels.

Lees hier het verhaal over het desemconcept Biezunjer

Pijn in het hart

Hoewel Stan Heerschap zeer enthousiast is over de nieuwbouwplannen, waarin ook veel aandacht is voor duurzaamheid, moet hij erkennen dat het afscheid van de bakkerij in Roggel hem zwaar valt. ‘De bakkerij vormt letterlijk het warme hart van ons bedrijf. Met pijn in ons hart zeggen we de vertrouwde thuishaven in Roggel vaarwel. Mijn ouders John en Toos hebben de bakkerij opgericht, ik ben daar zelf opgegroeid en de plek heeft een hele grote emotionele waarde. De bakkerijwinkel aan de Dorpsstraat blijft er wel gewoon zeven dagen per week geopend.’

 

Reageer op dit artikel