nieuws

SP en CDA willen opheldering over verplichte zondagsopening

Nieuws 969

De fracties van SP en CDA hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld over de verplichte zondagsopening in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

SP en CDA willen opheldering over verplichte zondagsopening
Foto: Google Maps

Anne Kuik (CDA) en Maarten Hijink (SP) willen het standpunt van het ministerie van Economische Zaken weten inzake de verplichte zondagsopening in het Groninger winkelcentrum.

De fracties van SP en CDA hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld over de verplichte zondagsopening in winkelcentrum Paddepoel. Anne Kuik (CDA) en Maarten Hijink (SP) willen het standpunt van het ministerie van Economische Zaken weten, meldt het Dagblad van het Noorden.

Jaar lang strijd

Het Groninger winkelcentrum is al meer dan een jaar het toneel van een juridische strijd, doordat sommige winkeliers weigeren hun winkel op zondag te openen.

Winkeliers in Paddepoel lopen het risico 500 euro boete te krijgen als ze hun winkel niet op zondag openstellen. De sanctie wordt opgelegd door de Vereniging van Eigenaren (VVE), zelfs als de winkel eigendom is van de winkelier. Een aantal ondernemers staat al voor tienduizenden euro’s in het krijt.

Eigenaar slagerij

Slager Oosterhof kan het bloed van de VVE wel drinken, en dan vooral dat van de voorzitter, meldde de NOS onlangs. ‘Wij hebben al tussen de 5.000 en 8.000 euro aan boetes gekregen. En wij hadden samen met Bakker Bart een terras. Dat terras is afgelopen week weggehaald. Het is gewoon list en bedrog. Dit loopt totaal uit de hand’, zegt eigenaar Oosterhof in het NOS Radio 1 Journaal.
Een bemiddelaar, die geen toelichting wil geven, probeert de kemphanen bij elkaar te brengen. Maar het is onduidelijk of dat gaat lukken.

Boeteconstructies

De Kamerleden willen nu weten of soortgelijke boeteconstructies ook in de rest van het land voorkomen. Ze hebben het gevoel dat er sprake is van wurgcontracten en vragen zich af of de minister het daarmee eens is.

Een jaar terug hamerde SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf al op goede wet- en regelgeving, omdat deze zaak ‘een veel bredere uitstraling heeft’.

Fietswinkel

Komende maand dient een rechtszaak met een fietsenzaak, die rond de zestigduizend euro aan boetes heeft openstaan.

 

Reageer op dit artikel