nieuws

Nedervanille bekijken op World Food Day

Nieuws 1494

Nedervanille oftewel: vanille uit Nederland. Komende zondag kan in het kader van World Food Day een bezoek worden gebracht aan de kas waar de orchidee voor deze vanille wordt gekweekt.

Nedervanille bekijken op World Food Day
Foto: WUR

De Nedervanille wordt gekweekt in een kas van Wageningen University & Research in Bleiswijk. De ontwikkeling van de kweek van een vanilleorchidee is al enkele jaren gaande, maar wordt steeds interessanter vanwege de stijgende prijs van de vanille op de wereldmarkt.

Kostbare specerij

Vanille is één van de meest kostbare specerijen op aarde. Deze schaarse orchidee groeit alleen in tropische oorden. De WUR-onderzoekers werken samen met andere organisaties en bedrijven aan de teelt van de vanilleorchidee. Dankzij de gecontroleerde teelt onder glas kan de tuinder kwaliteitsvanille produceren en sturen op het gehalte vanilline.

Hierdoor kan de ‘nedervanille’ ook kansen bieden voor ontwikkeling van een medicijn tegen de schimmelinfectie candida. ‘Daarmee werkt Wageningen University & Research aan de kwaliteit van leven’, aldus WUR.

Op commerciële schaal

Na jaren experimenteren is het nu gelukt om op commerciële schaal vanille te telen. Geïnteresseerden kunnen zondag 15 oktober met eigen ogen de kweek van de orchidee in de kas van Wageningen University & Research in Bleiswijk bekijken.

De excursie naar de kas is inclusief vervoer met de bus naar de WUR in Bleiswijk, tussen  van 13:15 – 16:00 uur. Verzamelen kan bij de bushalte op de Binnenrotte (voor de Laurenskerk) in Rotterdam.

Dit weekend zijn door het hele land activiteiten te bezoeken.

World Food Day

In het kader van World Food Day worden er dit weekend door heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd.

World Food Day is in het leven geroepen om met zijn allen in ieder geval één dag per jaar stil te staan bij deze grote voedselvraagstukken en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden die we in Nederland te bieden hebben en de dingen die wij kunnen aanpakken om ervoor te zorgen dat het voedselsysteem meer in balans is.

Bewustwordingsmoment

De wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. In vier (!) landen (Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Nigeria) heerst er op dit moment hongersnood. Dat betekent dat een kleine miljard (1 op de 9 mensen) ‘s avonds met een lege maag naar bed gaat. Gek genoeg zijn er in 2017 wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen met overgewicht. Hoe kan het dat sommige mensen niet zeker zijn van een bord eten, terwijl anderen door voedsel worden overstelpt? Wat kunnen we er samen aan doen om deze ongelijkheid op te lossen?

Naast Nederland zijn er nog zo’n 150 landen die aandacht besteden aan wereldvoedseldag; bijna nergens gebeurt dat met zo’n groot evenement als in Nederland.

Reageer op dit artikel