nieuws

Meneba: ‘Overname door Dossche Mills zorgt voor kracht en vertrouwen’

Nieuws 1887

CEO André van der Padt van Meneba is tevreden én blij met de overname van Meneba door Dossche Mills. ‘Het is nodig om naar de toekomst te kijken en daar stappen bij te maken. Meneba komt terecht waar het thuishoort: een familiebedrijf.’

Meneba: ‘Overname door Dossche Mills zorgt voor kracht en vertrouwen’

De overname van het Rotterdamse graanbedrijf Meneba door het Belgische Dossche Mills werd woensdag 25 oktober bekend gemaakt. Gerard Verkerk, commercieel directeur bij Meneba, benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat deze stap is gezet: ‘Het is écht goed dat we deze stap hebben genomen. Met name naar de toekomst toe is het verstandig geweest om Meneba bij de familie Dossche onder te brengen. Zij denken in generaties en kijken naar de lange termijn. Bovendien zijn we complementair aan elkaar en kunnen we elkaar goed versterken in de markt.’

Geen financiële noodzaak

Met financiële noodzakelijkheid heeft de overname niets te maken, zegt CEO André van der Padt beslist. ‘Er is absoluut geen sprake van een financiële noodzaak. We wilden onze klanten optimaal kunnen bedienen en nog beter kunnen aansluiten bij hun wensen en vragen. Bovendien is de concurrentie uit landen zoals Duitsland en Polen heel sterk. Die druk neemt alleen maar toe en daar moet je wat tegen doen.

‘Om ook in de toekomst sterk te blijven, moesten we dus stappen nemen’

Gebruik maken van elkaars kracht

De twee bedrijven denken samen sterker te staan in de Benelux en Frankrijk en bij de export van bloem naar andere markten buiten de Europese Unie. Door de overname kunnen de bedrijven hun volume verbreden en profiteren van de grotere inkoop. ‘Maar verder blijven we gewoon handhaven wat we nu doen en geleidelijk aan gaan we gebruik maken van elkaar kracht’, zegt Van der Padt.

Dat betekent dat er vooralsnog geen grote veranderingen gaan plaatsvinden bij Meneba. ‘Het is absoluut niet zo dat alle Meneba-uitingen meteen worden vervangen door het logo van Dossche Mills.’

‘Er verandert in eerste instantie niets’

‘De contacten zoals die nu lopen, blijven zoals ze nu zijn en we blijven doen wat we nu ook al doen’, verduidelijkt Van der Padt. ‘Eigenlijk is het alleen een verandering aan de achterkant. Aan de voorkant is niets te merken.’

Positieve reacties op de overname

De reacties vanuit de markt op het nieuws van de overname zijn erg positief, heeft Verkerk gemerkt. ‘De mooiste reactie was dat Meneba op deze manier in een mooi, rustig vaarwater terecht komt en dat de overname door een familiebedrijf staat voor een langdurige samenwerking en vertrouwen geeft voor de toekomst. Dat was ook onze bedoeling, maar het is fijn om dat bevestigd te krijgen vanuit de markt.’

‘Familiewaarden zijn groot goed’

De keuze voor Dossche Mills was een eenvoudige voor Meneba. ‘Een familiebedrijf denkt in generaties en kijkt op een andere manier naar investeringen en de toekomst. Bovendien zijn onze klanten, de bakkersbedrijven, ook vaak familiebedrijven. Familiewaarden zijn binnen de bakkerij een groot goed’, zegt Van der Padt. ‘Bij de bekendmaking van de overname bij ons op het bedrijf, kwamen vader en zoon Dossche met hun echtgenoten naar Rotterdam. Hun eerste woorden waren “welkom bij de familie”. Dat is mooi, daar zij we blij mee.’

Ondernemingsraad en ACM

‘Het wachten is nog op de goedkeuring van de Ondernemingsraad van Meneba en de Nederlandse Mededingingsautoriteit de Autoriteit voor Consument en Markt (ACM)’, zegt Van der Padt. ‘Afhankelijk van wanneer die goedkeuringen binnen zijn, wordt overname officieel in gang gezet.’ De ACM hanteert een termijn van maximaal zes maanden voor het onderzoek.

Reageer op dit artikel