nieuws

Lisa Matthijssen wint Gouden Gard 2017

Nieuws 3552

Lisa Matthijssen wint Gouden Gard 2017
Lisa Matthijssen heeft de Gouden Gard 2017 gewonnen. Foto: Bakkerswereld

De Gouden Gard 2017 is gewonnen door Lisa Mathijssen. Dat is dinsdagavond 10 oktober bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Miele Experience Center in Vianen.

Lisa slaat haar handen voor haar mond en de tranen rollen over haar wangen zodra haar naam genoemd wordt. Ze is dé winnares van de Gouden Gard 2017. Haar eerste reactie is: ‘Wauw, ik kan het gewoon niet geloven!’. Lisa (werkzaam bij Coco & Sebas) ontvangt de gouden bokaal in de vorm van een garde uit handen van Lotte Dierick, de winnares van vorig jaar. Haar showtafel scoorde 673 punten.

Tweede in de wedstrijd om de Gouden Gard is Nick de Haas met 629 punten, werkzaam bij De Bakkerszonen en leerling van ROC van Amsterdam. Hij gaat met de Zilveren Gard naar huis. De Bronzen Gard is voor Janna van Eijk, werkzaam bij Brownies & Downies en leerling van het Summa College. Zij behaalde 607 punten.

Dino steelt de show

Het showstuk van Lisa is een ware eyecatcher: een enorme, blauwe dinosaurus van chocolade steelt de show. Dat bleek ook uit de reacties rondom de showtafels én uit het feit dat zij ook de Social Media prijs in de wacht wist te slepen met maar liefst 213 likes in één uur tijd.

Het thema van Lisa’s showtafel is prehistorie en dat komt duidelijk tot uiting in het showstuk, waarop naast de dinosaurus ook een fossiel en een inktvis in felle kleuren zijn geplaatst.

Eerste reactie

Lisa staat nog te trillen op haar benen als ze na de prijsuitreiking naast haar showtafel plaatsneemt om alle belangstellenden te woord te staan en te poseren voor diverse fotografen. ‘Het is echt wauw! Ik het had niet verwacht. Niet omdat ik niet tevreden was met mijn showtafel, maar het niveau van de andere tafels is ook heel hoog. Je weet ook niet wat de jury ervan vindt en je weet niet wat de rest gaat doen. Maar ik ben héél blij en ga heel erg genieten.’

Tranen van ongeloof in de ogen van winnares Lisa. Foto: John Voermans

Tranen van ongeloof in de ogen van winnares Lisa. Foto: John Voermans

Meedoen om te winnen

Voorzitter van Vereniging Gouden Gard, Hidde de Brabander, zegt voor aanvang van de prijsuitreiking dat hij de Olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ grote onzin vindt. ‘Iedereen wil winnen. Meedoen betekent echter ook dat je durft te verliezen. Uiteindelijk wil iedereen met die Gouden Gard of de eerste Talentenprijs naar huis’, zegt hij voordat hij de microfoon weer overdraagt aan Ramona van Zweden die de presentatie van de avond verzorgt.

Winnaars Talentenprijs

Naast de uitreiking van de Gouden Gard vindt ook de uitreiking van de Talentenprijs plaats tijdens de feestelijke avond in Vianen. Tijdens deze wedstrijd maken leerlingen twee identieke desserttaarten in het thema ‘Sense of Africa’. De deelnemers aan de Talentenprijs volgen een bakkerij- of horecaopleiding op niveau 2 of beschikken niet langer dan 18 maanden over dit diploma. Deelnemers zien de wedstrijd vooral als voorbereiding op hun eindexamenopdracht en leren er naar eigen zeggen ontzettend veel van.

Sanne Eberhart (Patisserie Tout) gaat er met de eerste prijs vandoor dankzij het behalen van 210 punten. Zij wint tevens de Consumentenprijs. Milou Jansen (Christian Chocolaterie & Patisserie) eindigt op de tweede plaats met 195 punten en Megan Boom (Grand Hotel Huis ter Duin) is derde geworden met 193 punten.

Tevreden jury

Juryvoorzitter Dré Eversteijn is erg tevreden over de kwaliteit van de ingeleverde taarten bij de Talentenprijs en de showtafels van de Gouden Gard. ‘Wat ik nog nooit eerder heb gezien, dat vind ik echt waanzinnig goed bedacht, is dat bij het showstuk van Janna van Eijk (Bronzen Gard) Franse muziek wordt afgespeeld. Dat thema is ontzettend goed doordacht. Echt top.’

De praktijkjury kijkt de hele dag mee bij de 8 uur durende bereiding van de showtafels. ‘Alle eetbare delen worden hier bereid. De kandidaten zijn om half 8 vanochtend begonnen en dan is de spanning heel erg voelbaar. Wij letten bijvoorbeeld op hygiëne, technieken en handelingen’, legt Eversteijn uit. Presentatrice Ramona vraagt of het altijd goed gaat, de opbouw van zo’n showstuk: ‘Helaas gaat dat niet altijd goed. Dat is superrot en spijtig. Je hebt maanden getraind en dan gaat het mis. Het is moeilijk om onder zoveel druk rustig te blijven en dan kan het fout gaan. Rustig blijven is moeilijk, maar wel noodzakelijk.’

Foto's

Reageer op dit artikel