nieuws

Jubileumeditie Nationaal Schoolontbijt opent onder Nachtwacht

Nieuws 1370

Gezond ontbijten is geen kunst! Dat is het thema van het jubileumjaar van het Nationaal Schoolontbijt. De 15e editie opent 6 november onder de Nachtwacht met een bijzondere muzikale omlijsting.

Jubileumeditie Nationaal Schoolontbijt opent onder Nachtwacht
Ontbijten onder de Nachtwacht. Foto: Nationaal Schoolontbijt

De 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt is groter dan ooit, laat de organisatie weten. Ruim 550.000 kinderen gaan in de week van 6 tot en met 10 november gezond ontbijten op zo’n 3.000 basisscholen en meer dan 265 stadhuizen. En ze leren met nieuw lesmateriaal meer over die gezonde start van de dag.

Het goede doel dit jaar is het Jeugdcultuurfonds, dat kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst en cultuur laat beleven.

Gezond ontbijtpakket

Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Dit jaar met nog meer variatie in brood, beleg, zuivel, groente, fruit en thee. Bakkers, supermarkten en verschillende partners maken dat samen mogelijk. Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Bakkers kregen dit jaar voorrang op de inschrijving.

In dit filmpje laat David de Bruijn van het NBC in Wageningen zien wat er in de ontbijtpakketten gaat.

Onder de Nachtwacht

Op maandagochtend 6 november opent de week officieel met een schoolklas die ontbijt in de Eregalerij van het Rijksmuseum, onder de Nachtwacht. Met een bijzondere muzikale omlijsting.

Op zo’n 3.000 basisscholen in het hele land gaan kinderen gezond ontbijten. En in ongeveer 265 gemeenten ontbijten kinderen met hun burgemeester in het stadhuis. Op onze site kunt u nu zien welke scholen meedoen en vanaf eind november welke gemeenten.

Met Kamerleden in het Mauritshuis

Op woensdag 8 november is het tijd voor een bijzondere traditie: het Binnenhofontbijt. Dan ontbijten kinderen met Kamerleden en denken ze samen na over een gezonde toekomst. Dit jaar in de Gouden zaal van het Mauritshuis.

Afsluiten in Leeuwarden

Met het laatste Burgemeestersontbijt sluiten we de week af. In Leeuwarden, volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Daar ontbijten kinderen met burgemeester Ferd Crone, die namens alle deelnemende burgemeesters een cheque aan het Jeugdcultuurfonds overhandigt.

Brede steun voor Nationaal Schoolontbijt

Ook dit jaar heeft het Nationaal Schoolontbijt brede steun van belangrijke partijen: het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt officieel ambassadeur van Gezonde School.

Nieuw lesmateriaal

Deelnemende scholen ontvangen ook lesmateriaal. Naast leuke animatiefilmpjes is er nu ook de online Ontbijtmeter. Daarmee ontdekken kinderen hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. De Ontbijtmeter maakt deel uit van het lespakket Lekker Fit!: een door Gezonde School goedgekeurde methode.

 

Reageer op dit artikel