nieuws

Hans Spitsbaard wint Heel Holland Bakt

Nieuws 914

Hans Spitsbaard wint Heel Holland Bakt
Hans Spitsbaard wint HHB. Foto: Omroep Max

Hans Spitsbaard is de winnaar van Heel Holland Bakt dit jaar. Hij mag zich de beste thuisbakker van Nederland noemen. Ruim 3,4 miljoen mensen hebben de finale-uitzending van Heel Holland Bakt bekeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In de finale van dit vijfde seizoen van Heel Holland Bakt (HHB) streden Hans (22), Marjolein (27) en Gwenn (30) tegen elkaar. Voor hun laatste opdracht moesten ze een spectaculaire bruidstaart maken.

Hans’ precisie

Student Hans Spitsbaard probeerde veel van zijn baksels uit op zijn oma, bij wie hij woont. In de laatste aflevering was ze ook te zien. Hans viel dit seizoen op door de precisie waarmee hij zijn taarten en andere baksels maakte.

Bekijk hier de laatste aflevering

Vanochtend vertelde hij aan Radio1 dat hij zich verder wil bekwamen in het Bakkersvak en daarvoor ook deels in de leer wil gaan bij Meesterboulanger en Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, die jurylid is bij HHB.

Robèrt van Beckhoven in Heel Holland Bakt

Robèrt van Beckhoven jureert al aantal jaren in Heel Holland Bakt. Foto: Michel Zoeter

Op de site van Max wordt uit de doeken gedaan hoe Spitsbaard zich gedurende de uitzendingen ontwikkelde. De laatste paar afleveringen zag het publiek Hans in zijn bakkersrol groeien. Hij voelde zich op zijn gemak tussen de andere bakkers, maakte hier en daar een grap en kletste lekker weg tegen de camera’s. Hij genoot zichtbaar.

‘De eerste aflevering was echt wel spannend’, vertelt Spitsbaard. ‘Je weet niet hoe goed de andere bakkers zijn. Maar toen ik daar ongehavend uit was gekomen, dacht ik: dit valt wel mee. Ik kan meekomen met de rest.’

Oma’s appeltaart

De appeltaart van oma is zijn startpunt geweest. ‘Die was er iedere verjaardag en je moest er op tijd bij zijn, anders kon je een stuk flauwe slagroomtaart krijgen. Dat appeltaartje ben ik gaan maken en kon ik op een gegeven moment wel dromen. Toen ben ik het groter aan gaan pakken. Maar daar zat eigenlijk een hele tijd tussen. Ik bak pas een jaar of 2. Ik ben filmpjes gaan kijken op internet, Rudolph van Veen heb ik heel wat zien afbakken.’

Populair programma

Het programma van Omroep MAX is erg populair. Vorige week zondag passeerde de bakshow voor het eerst de grens van drie miljoen kijkers. Volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) zagen 3.036.000 tv-kijkers hoe deelneemster Ine afviel in de laatste ronde voor de finale. Inclusief uitgesteld kijken steeg dit kijkcijfer afgelopen week naar ruim 3,4 miljoen kijkers.

Vorig jaar, toen Annemarie uit Den Haag won, trok de finale van het vierde seizoen 2,8 miljoen mensen, evenveel als de finale van het derde seizoen.

Presentator en juryleden

Het programma dankt de populariteit mede aan juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. Ook de presentatie door André van Duin doet het goed bij de kijkers. Hij verving dit seizoen opnieuw Martine Bijl. Zij werd in september 2015 getroffen door een hersenbloeding.

Reageer op dit artikel