nieuws

Diabetes fonds start offensief tegen suiker

Nieuws 850

Het Diabetes Fonds is een online petitie begonnen om grote hoeveelheden suiker in voedingsmiddelen versneld terug te dringen. De acties maken deel uit van de campagne ‘Halve maatregelen’ die deze week van start gaat.

Diabetes fonds start offensief tegen suiker
De voorspellingen zijn dat de suikerdiscussie heftiger wordt dan de zoutdiscussie.

Daarbij worden supermarkten opgeroepen meer schapruimte vrij te maken voor suikerarm en suikervrij en ook duidelijker te maken welke producten geen of weinig suiker bevatten, maakte het Diabetes Fonds vandaag bekend.

Misleidende verpakkingen

‘We zien de industrie in advertenties goede sier maken met producten die geen of minder suiker bevatten, maar de realiteit is dat ze in de supermarkt vooral hun meest suikerhoudende waren promoten. Misleidende verpakkingen en letterlijk kleine lettertjes op de etiketten maken het voor veel consumenten bovendien nog altijd moeilijk om in één oogopslag te bepalen welke producten veel of weinig suiker bevatten’, aldus het fonds.

Helft Nederlanders overgewicht

Volgens de organisatie is de gemiddelde hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden, ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie. Inmiddels heeft de helft van de Nederlanders overgewicht, met een verhoogde kans op het krijgen van ziektes zoals diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft dit type suikerziekte en dat aantal groeit met 1100 per week.

Online petitie

De online petitie kan via de website van het Diabetes Fonds worden getekend en wordt op 28 november aangeboden aan politiek Den Haag.

Wetenschappelijke kritiek

Overigens is er vanuit wetenschappelijke hoek kritiek op de insteek van het Diabetes Fonds. ‘Suiker is geen gif, het gebruik is niet verslavend en we kunnen er zelf veel aan doen om er minder van binnen te krijgen’, zeggen hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns van de Universiteit Maastricht. Dat mensen niet van zoetigheid af kunnen blijven, betekent niet dat suiker verslavend is, benadrukken ze in de Volkskrant van januari. ‘Europees onderzoek heeft aangetoond dat daar geen bewijs voor is.’

De werking van suiker

De hoogleraren zijn gespecialiseerd in de werking van suiker in het hoofd en in het lijf. Suiker is van zichzelf niet schadelijk voor ons lichaam, zeggen zij. ‘Wat schadelijk is, is inderdaad de hoeveelheid die een mens binnenkrijgt per dag, gemiddeld 28 grote suikerklontjes per dag, in combinatie met een gebrek aan beweging. Doordat we daar niet bij bewegen worden we te dik. Overgewicht vergroot de kans op ernstige ziektes, maar het is niet te wijten aan één enkele voedingsstof’, zegt Markus. ‘Mensen worden te dik omdat ze te veel eten van alles. Suiker is niet de enige factor.’

Kritiek op Diabetes Fonds

De hoogleraren bekritiseren het Diabetes Fonds, dat eind 2016 een tijdelijke suiker afkickkliniek opende in Amsterdam. ‘Op de site van het fonds staat dat we ‘onbewust verslaafd zijn’ aan suiker. In de afkickkliniek kon niet worden afgekickt;  er werd voorlichting gegeven over suiker in producten en de gevaren daarvan.

Volgens de hoogleraren gaf het Fonds met die woordkeuze en de berichtgeving een verkeerde boodschap af en negeert het de wetenschappelijke kennis en consensus over het onderwerp. ‘Ze spelen handig in op de hype’, aldus Markus.

Reageer op dit artikel