nieuws

Bossche Bol favoriete Nederlandse lekkernij

Nieuws 6826

De Bossche Bol is de favoriete regionale specialiteit van Nederlanders. Reviewplatform Zoover onderzocht in een poll welke lekkernij Nederlanders het lekkerst vinden.

Bossche Bol favoriete Nederlandse lekkernij
De Bossche Bol is de favoriete lekkernij van Nederlanders. Foto: Flickr

Van vers Fries suikerbrood en Groningse kruidkoek tot Zeeuwse mosselen; elke regio heeft wel een eigen culinaire specialiteit. Maar welke specialiteit vinden Nederlanders het lekkerst? Reviewplatform Zoover onderzocht dit in een poll. De Brabantse Bossche Bol is met 28 procent van de stemmen de overduidelijke favoriet en daarom de meest populaire Nederlandse lekkernij.

Nederlands zijn dol op gebak

We blijken dol op gebak, want ook op de tweede plek staat een zoete lekkernij: de Limburgse vlaai. Vijftien procent van Nederlanders smult het liefst van deze Limburgse specialiteit. Het Brabantse worstenbroodje volgt op de voet en eindigt op de derde plek met dertien procent van de stemmen. Gelderse gortepap en het Zuid-Hollandse hopje zijn het minst populair en staan onderaan de lijst.

De échte Bossche Bol

Vraag een Bosschenaar waar je een echte Bossche Bol moet halen dan is het antwoord standaard: Jan de Groot. Deze bol met soezenbeslag, slagroom en gesmolten chocoladefondant heeft ook ver buiten de stadsgrenzen aan populariteit gewonnen blijkt wel uit de uitslag van de poll.

De uitslag van de poll

Bossche bollen – Noord-Brabant 28%
Vlaai – Limburg 15%
Worstenbroodje – Noord-Brabant 13%
Bolus – Zeeland 10%
Suikerbrood – Friesland 7%
Zuurvlees – Limburg 6%
Mosselen – Zeeland 5%
Stroopwafel – Zuid-Holland 5%
Kniepertie – Drenthe 3%
Eierbal – Groningen 3%
Beerenburg – Friesland 1%
Kletskoppen – Noord-Holland 1%
Vockingworst – Utrecht 1%
Hete bliksem – Utrecht 1%
Kruidkoek – Groningen 1%
Hopje – Zuid-Holland 0%
Gortepap – Gelderland 0%

Reageer op dit artikel