nieuws

Zwitserse gemaksspecialist koopt Backwerk

Nieuws

Zwitserse gemaksspecialist koopt Backwerk
Foto: Shutterstock

De Zwitserse gemaksspecialist Valora neemt de grote Duitse keten van bakkerijen Backwerk over. Dit bedrijf beschikt ook over dertien vestigingen in Nederland.

Backwerk is een zelfbedieningsbakkerij voor franchisers die zich richt op passanten met een assortiment aan broodjes, dranken en overige broodproducten. De nieuwe eigenaar betaalt €190 miljoen voor het bedrijf aan de Zweedse investeerder EQT. Valora gaat stevig investeren in uitbreiding van de productie bij Backwerk en in de opening van nieuwe vestigingen.

Actief in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland

Backwerk beschikt over in totaal 340 winkels, waarvan er ruim driehonderd gevestigd zijn in Duitsland. Naast de dertien vestigingen in Nederland, waarvan er vijf in Rotterdam zitten, zijn er ook nog twintig in Oostenrijk en is de onderneming met enkele filialen begonnen in Slovenië en Zwitserland. Het overgrote deel van de Backwerk-vestigingen wordt door een franchiser bestierd. De onderneming blijft onder het huidige management vanuit het Duitse Essen opereren als onderdeel van de divisie Food Service van Valora.

Backwerk is goed voor €200 miljoen aan consumentenomzet

De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de kartelautoriteit in Duitsland. Backwerk boekt een consumentenomzet van €200 miljoen. De franchiseorganisatie is goed voor €55 miljoen met een ebita-marge van 26 procent. Valora is een grote exploitant van gemakswinkels, kiosken en formules voor snel eten op onder meer de Zwitserse markt. Met de overname van Backwerk geeft het bedrijf gestalte aan de internationale groeiambities.

Reageer op dit artikel