nieuws

Tien finalisten Oranjekoekwedstrijd bekend

Nieuws

Tien finalisten Oranjekoekwedstrijd bekend
Screenshot video Leeuwarder Courant

De dertig bakkers met de meeste nominaties hebben dinsdag 12 september hun oranjekoek laten keuren door de vakjury. Uit deze top 30 zijn tien bakkers geselecteerd die doorgaan naar de finale van de Oranjekoekwedstrijd van de Leeuwarder Courant en de NBOV.

De vakjury heeft de dertig verschillende oranjekoeken beoordeeld op textuur, bakaard, opmaak en smaak. ‘De smaak van de koek en de smaak van de crème moeten kloppen en in de juiste harmonie zijn. De smaak wordt extra beoordeeld, dat telt keer twee,’ vertelt juryvoorzitter Wietse Schiere in een video van de Leeuwarder Courant.  Naast de keuring door vakjury werden de koeken gekeurd door een publieksjury, bestaande uit vijftig lezers van het dagblad. Schiere: ‘Zij hebben gekeurd op andere criteria, zoals smaak van de crème en de koek en hoe het eruit ziet’.  

De vakjury heeft tien finalisten geselecteerd uit de dertig deelnemers . De winnaars van de drie vakprijzen en de publieksprijs worden bekend gemaakt tijdens de Nazomerfair van de Leeuwarder Courant op zondag 17 september.  

De tien finalisten (op willekeurige volgorde):

Ypma’s Bakkerij – Heeg
De Korenbloem B.V. – Sneek
Bakkerij Nico en Aeltjse de Groot V.O.F
Boonstra – Akkrum
Bakkerij Vliegendehond – Wolvega
Bakkerij Boonstra Knipe – De Knipe
Fa. J. Elsinga & Zn – Harlingen
Echte Bakker Lenes – Heerenveen
Bakkerij Hallema – Joure
Posthuma – Wommels 

Veel animo

Na de oproep van de Leeuwarder Courant om de beste oranjekoekbakker van de provincie te nomineren, stroomden de reacties binnen. Consumenten konden tot en met 31 augustus hun stem uitbrengen. In totaal kwamen er 11.081 reacties binnen bij het dagblad. Daaruit werd een top 30 samengesteld van bakkers die de meeste nominaties kregen. De top 30 was goed voor 8.210 nominaties.

Lees ook: ‘11.000 nominaties voor oranjekoekwedstrijd

Reageer op dit artikel