nieuws

Nederland eet weer meer brood

Nieuws 1957

Nederland eet weer meer brood en de zelfbakhype lijkt voorbij, dat valt te concluderen op basis van cijfers van IRI en GfK.

Nederland eet weer meer brood
Foto: Shutterstock

De afname van de broodconsumptie in Nederland lijkt ten einde, schrijft Foodmagazine in een artikel over het ontbijt. Marktonderzoeker IRI meldt een lichte stijging van de broodverkopen die sinds 2012 daalden. Het imago van brood had te lijden van Broodbuik en De Voedselzandloper die brood aan allerlei welvaartsziekten koppelden. Ook gluten kwamen in kwaad daglicht te staan.

Hoewel er minder brood werd verkocht, steeg de verkoop van authentiek bereid brood zonder toevoegingen en met lange rijstijden de laatste jaren. ‘Slow brood’ zoals desembroden zitten dan ook in de lift en het aanbod van natuurlijke broodproducten met weinig tot geen toevoegingen stijgt.

Bakmixen worden minder verkocht

De zelfbakhype – die een piek bereikte door het programma ‘Heel Holland Bakt’ – is voorbij. GfK-cijfers laten zien dat bakmixen verhoudingsgewijs minder gekocht worden. Afgelopen jaar gaf het gemiddelde huishouden aan bakmixen en verse deegwaren 13 euro uit. Dat is een euro minder dan het voorafgaande jaar. Ontwikkeling zit er nog wel in het zelf bakken met verse deegwaren. Volgens cijfers van Danerolles op basis van Nielsen steeg de omzet van onder meer bladerdeeg en pizzadeeg in een jaar tijd met 5%.

Professionals zien belang thuisbakmarkt

Hoewel de zelfbakhype wat daalt, onderschatten professionals het belang van de thuisbakmarkt niet. Dat is bijvoorbeeld terug te zien bij Bakbeurs Taart en Trends. Deze beurs vindt op 29 en 30 september plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Meesterboulanger Robèrt van Beckhoven geeft demo-spreekuren in het inspiratietheater en is tussendoor aanwezig in zijn Bij Robèrt-stand. Ook Ralph Nieboer van Breadworks geeft broodcollege’s, inclusief proeverij, om zo structuren te zien en smaken te proeven.

Speciaal voor de hobby-bakkers is er een broodwedstrijd waarbij zij hun producten kunnen laten keuren door de jury. De jury bestaat uit Levine van Doorne (schrijfster van het boek Meer brood uit eigen oven), Ralph Nieboer (Breadworks) en Manuela van der Heijden (kandidaat Heel Holland Bakt).

Jan van Snippenberg van Bakkerij Wereld verzorgt demonstraties onder begeleiding van vakkundige bakker(s), waarbij de kandidaten met een afgebakken broodje of met een deegje naar huis gaan. Ook de molenaar van molen Hulshorst ontbreekt niet, op de beurs zijn diverse meelsoorten te koop.

Reageer op dit artikel