nieuws

Loeffen uit Cuijk opnieuw ‘lekkerste speculaasbakker van Nederland’

Nieuws

Loeffen uit Cuijk opnieuw ‘lekkerste speculaasbakker van Nederland’
De consumentenjury vatte haar taak zeer serieus op. Een enkele keer kwam het tot een herkeuring. Foto's: Herbert Wiggerman

Bakkerij Loeffen uit Cuijk is in 2017 opnieuw ‘de lekkerste speculaasbakker van Nederland’. De gevulde speculaas van Harrie Jan Loeffen behaalde het hoogste cijfer van alle categorieën tijdens de speculaaskeuringen op de Beko Najaarsdagen.

Al enkele keren won Bakkerij Loeffen uit Cuijk met zijn gevulde speculaas de wedstrijd van Beko. Het consumentenpanel gaf een 9,65 en de vakjury een 8,4, daarmee kwam het eindcijfer op een 9,03. Loeffen won met gevuld speculaas de provincietitel van Noord-Brabant. Later bleek dat hij ook het hoogste landelijke gemiddelde heeft gehaal dus mag Loeffen een jaar lang jaar communiceren ‘de lekkerste speculaasbakker van Nederland’ te zijn.

Enthousiast reactie

Harrie-Jan Loeffen reageerde enthousiast toen juryvoorzitter Frank van Sprang hem belde met het heuglijke nieuws: ‘Dit is toch geen grapje, hé. Super, ongelooflijk, echt héél erg blij mee. Kunnen we ook volgend jaar mooi inzetten met ons 125-jarig bestaan. Fantastisch. We zijn heel consequent bezig om een constante kwaliteit te maken, dat loont.’

Beko organiseert ieder jaar tijdens de Beko Najaarsdagen speculaaskeuringen. Dit jaar werden 281 producten ter keuring aangeboden, en opzichte van 250 in 2016. Bakkers konden 3 soorten speculaas meebrengen: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas.

In de hal waren de verpakte speculaasproducten te zien.

De speculaas is beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Consumenten- en vakjury hanteerden verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Wel zijn de verpakking en presentatie een belangrijk onderdeel bij de beoordeling door de consumentenjury.

Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Provinciewinnaars 2017

Gekeurd zijn: 106 speculaasjes zonder amandelen, 107 speculaasjes met amandelen en 68 stuks gevulde speculaas. Deelnemers moesten minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een provincietitel. De bakker met het hoogste cijfer van alle ingeleverde speculaasproducten, mag zich een jaar lang ‘de lekkerste speculaasbakker van Nederland 2017’ noemen.

 

Foto's

Reageer op dit artikel