nieuws

Gebroeders Boonstra winnen Oranjekoekwedstrijd

Nieuws 1766

Bakker Roel Boonstra uit De Knipe heeft de eerste prijs in de Oranjekoekwedstrijd van de Leeuwarder Courant gewonnen. Broer Marten Boonstra uit Akkrum eindige op de tweede plek en won de publieksprijs.

Gebroeders Boonstra winnen Oranjekoekwedstrijd
Roel (links) en Marten Boonstra in de prijzen bij de Oranjekoekwedstrijd.

Beide broers Boonstra, met elk hun eigen bakkerij, zijn in de prijzen gevallen bij de oranjekoekverkiezing van de Leeuwarder Courant en de NBOV. Bakkerij Boonstra uit De Knipe en Heerenveen won de eerste prijs van de vakjury met 8.000 punten. Tweede werd Marten Boonstra uit Akkrum met 7.860 punten en banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek eindige op de derde plek met 7.580 punten.

De tien beste bakkers ontvingen een poster en oorkonde tijdens de prijsuitreiking. Winnaars van de publieksprijs en van de algemene wedstrijd (juryprijs) kregen een trofee voor op de toonbank.
‘Het voelt geweldig, hier zijn we heel trots op. Het is een prijs voor het hele team’, zegt Roel Boonstra tegen de Leeuwarder Courant. ‘Van tevoren hebben we hierop gehoopt’, geeft broer Marten Boonstra toe. ‘Het leek me geweldig om eerste en tweede te worden.’

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Marten Boonstra uit Akkrum, zijn oranjekoek werd met een 7,77 beoordeeld door vijftig lezers van de Leeuwarder Courant. Lenes uit Heerenveen eindigde op de tweede plek met 7,72. Boonstra uit De Knipe werd derde met een 7,6.

Geheim

De broers laten niets los over het prijswinnende recept. Roel zegt alleen dat het basisrecept bij hun vader vandaan komt. Ook Marten Boonstra wil niets vertellen over zijn werkwijze en recept. ‘Ik doe iets speciaals met de crème, maar daar wil ik het niet over hebben.’ Van rivaliteit tussen de broers is geen sprake, want ze helpen elkaar wanneer dat nodig is. Dat betekent echter niet dat ze alles aan elkaar vertellen, zegt Roel: ‘Wat Marten doet met de crème weet ik niet. Hij weet ook niet wat ik erin doe’.

Tips

‘Het niveau was heel hoog en de uitslag zat heel dicht op elkaar’, volgens vakjurylid Hilco Wagenaar. Voor de bakkers die niet in de prijzen zijn gevallen, had Wagenaar nog een paar tips. ‘Besteed meer aandacht aan de afwerking van de koek, sommige koeken waren wat grof afgewerkt. Ook moet er goed worden gelet op de verhouding tussen koek en spijs. De koek moet bovendien niet te lang worden gebakken, want dan wordt het te droog.’

Ook waarschuwde Wagenaar voor het gebruik van fruit: ‘De combinatie van vers fruit met crème bijt elkaar’. Roel Boonstra had zijn oranjekoek versierd met bessen en frambozen en moest even slikken toen hij dat hoorde, maar gelukkig had hij genoeg punten. Hij heeft ook nog een tip voor de andere bakkers: ‘Gewoon hetzelfde blijven doen als nu, dan kunnen wij de volgende keer weer winnen’.

Lees ook: ‘Tien finalisten Oranjekoekwedstrijd bekend’

Reageer op dit artikel