nieuws

Toppers aan het woord over lokaal graan

Nieuws 1516

Robért van Beckhoven, Tom van Otterloo en andere toppers uit de bakkerij gaan op 11 september in gesprek over het gebruik van lokaal graan. Zij doen dat tijdens de Smaakwerkplaats Granen in Doetinchem.

Toppers aan het woord over lokaal graan

De Smaakwerkplaats Granen wordt gehouden bij het Graafschap College in Doetinchem, bij de bakkerij- en koksopleiding aan de Maria Montessoristraat 3. De inloop is vanaf 18:30, het programma start om 19:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Het programma

De avond start met een presentatie van Tom van Otterloo, vakman en pionier in het werken met lokale granen, met bakkerijen in Arnhem en De Steeg. Later op de avond sluit Meester Patissier en Meester Boulanger Robért van Beckhoven aan.

In het vervolgprogramma is er gelegenheid om twee workshops te volgen en kunnen demonstraties bezocht worden van bakkers en koks in opleiding van het Graafschap College.

Workshops

Ineke Berentschot, schrijfster van het boek Nachtbrood en Tom van Otterloo verzorgen een workshop desem. Vragen zoals; Hoe maak je het, hoe onderhoud je het, worden beantwoord.

Graanteler Jan Steverink uit Silvolde, molenaar De Vier Winden uit Vragender en kenniscentrum Nelles verzorgen de tweede workshop: Beschikbaarheid en kwaliteit van lokale granen. Deze workshops van 30 minuten worden twee keer per avond gegeven.

Demonstraties

Nederlands kampioen pannenkoekenbakker Rob Weijers van de Heikamp in Ruurlo zal een demonstratie geven met pannenkoeken gemaakt van eigen graan. Ook zullen er demonstraties zijn van enkele producenten met jenever, whiskey en pasta van het AOC-Oost en het NBC.

De avond wordt afgesloten met een gesprek met Robért van Beckhoven, Tom van Otterloo en Bert van Zijtveld.

Voorafgaand aan de Smaakwerkplaats wordt een exclusieve masterclass gegeven in de middag voor bakkers en chefkok’s, door broodartiest en coach Hans Som en expert Niek van Waarde, beiden van het Boulangerieteam.

Masterclass in de middag

Voorafgaand aan de Smaakwerkplaats wordt er een masterclass brood en patisserie: 100% Achterhoeks granen als basis, georganiseerd. De workshop wordt verzorgd door Hans Som en Niek van Waarde van het BoulangerieTeam met ondersteuning van molenaar de Vier Winden uit Vragender en kenniscentrum Nelles. De workshop start maandag 11 september om 13:00 uur en duurt tot 17:00 uur.

Aanmelden

Opgeven voor deelname aan deze Smaakwerkplaats Granen is verplicht. Ondernemers, medewerkers, studenten en leden van Slow Food Achterhoek hebben voorrang. Op de website van de Smaakacademie kun je het volledige programma bekijken en aanmelden voor de Smaakwerkplaats.

Reageer op dit artikel