nieuws

Nu.nl : Koolhydraten lijken schadelijker voor gezondheid dan vetten

Nieuws

Nu.nl : Koolhydraten lijken schadelijker voor gezondheid dan vetten
Vetten zouden juist gunstig zijn, volgens dit onderzoek. Foto: Bart Nijs

Een voedingspatroon dat bestaat uit veel koolhydraten, zou het risico op een beroerte of een vroegtijdige dood vergroten. Dat meldt Nu.nl vandaag op zijn site naar aanleiding van een publicatie in The Lancet.

De conclusie wordt getrokken na studie onder ruim 135.000 personen van 35 tot 70 jaar uit 18 verschillende landen. De studie brengt tegelijkertijd naar voren dat verzadigde vetten minder schadelijk zijn dan gedacht.

Het betreffende onderzoek is gepubliceerd in The Lancet. De onderzochte personen gaven informatie over hun sociale- en economische status, levensstijl, medische geschiedenis en hun huidige gezondheid. Ook verstrekten ze gegevens over hun dagelijkse voedingspatroon.

Hieruit werd berekend hoeveel calorieën de deelnemers binnenkregen uit vetten, koolhydraten en proteïnen. De gezondheid van hen werd vervolgens gemiddeld 7 jaar lang bijgehouden voor de studie.

Verzadigd vet juist goed

Gedurende de onderzoeksperiode overleden er 5.796 personen. 4.784 deelnemers kregen een (ernstige) hart- en vaatziekte, meldt Nu.nl.

Uit de resultaten bleek dat personen die veel vet binnenkrijgen (ongeveer 35 procent van hun voedingspatroon bestond uit vet), gemiddeld 23 procent minder risico hebben op een vroegtijdige dood vergeleken met mensen die minder vette producten eten. Het risico op een beroerte zakte met 18 procent.

Een ander opvallend resultaat is dat personen die gemiddeld weinig verzadigde vetten eten (zoals volvette kaas, volle melkproducten, roomboter en vet vlees), juist een groter risico hebben op overlijden vergeleken met mensen die dit type vet juist vaker consumeren.

Dat lijkt tegenstrijdig met de bewering dat verzadigd vet hart- en vaatziekten juist in de hand zou werken. Volgens het Voedingscentrum verhoogt dit type vet het LDL-cholesterol in het bloed, wat het risico op de ziekten vergroot. Wel verhogen sommige soorten verzadigd vet het cholesterol meer dan andere soorten.

Rol van koolhydraten

Ook werd bekeken welke rol koolhydraten spelen bij een vroegtijdige dood en het risico op een beroerte. Voedingspatronen die voor een groot deel bestaan uit koolhydraten (gemiddeld 77 procent), worden volgens dit onderzoek geassocieerd met een toename van 28 procent op overlijden, vergeleken met koolhydraatarme diëten.

De onderzoekers concluderen na dit onderzoek dat gematigde hoeveelheden verzadigd vet, gecombineerd met niet te veel koolhydraten ‘mogelijk een optimaal voedingspatroon’ vormen.

Wel wordt benadrukt dat er niet is gekeken van welke producten de genuttigde voedingsstoffen afkomstig zijn. Ook de invloed van transvetten, die voorkomen in melk en vlees van herkauwers en nog schadelijker zouden zijn dan verzadigde vetten, is in dit onderzoek niet meegenomen.

Reageer op dit artikel