nieuws

Kollenberger speltbrood opnieuw ontbijt voor renners

Nieuws

Kollenberger speltbrood opnieuw ontbijt voor renners
Peter Sagan blijft fit met Kollenberger spelt. Foto: Kollenberger spelt

Kollenberger speltbrood is ook tijdens de wielertoer La Vuelta 2017 in Spanje vertegenwoordigd. De Bisschopsmolen is een partnerschap aangegaan met Bora hansgrohe – German Professional Cycling.

De wielerploeg van onder anderen Peter Sagan rijdt tijdens La Vuelta 2017, van 19 augustus tot en met 10 september, op Kollenberger spelt. Ook krijgen de renners brood van tritordeum aangeboden van De Bisschopsmolen.

Het contact met de wielerploeg is gelegd tijdens de Ronde van Polen in juli. Een van de medewerkers van De Bisschopsmolen raakte in gesprek met de chef van Bora hansgrohe, Veronique Lutz. Zij was voor haar renners op zoek naar speltbrood met louter natuurlijke ingrediënten, iets waar de Bisschopsmolen te Maastricht zich in gespecialiseerd heeft.

Eerste wielerploeg

Vijf jaar geleden ontstond de eerste samenwerking tussen De Bisschopsmolen en een wielerploeg: de toenmalige Rabobank wielerploeg, die nu door het leven gaat als Team LottoNL-Jumbo Cycling. Dit kwam allemaal door een tweet van renner Laurens ten Dam, die aan een volger te kennen gaf dat de Bisschopsmolen zijn vaste bakker was. Met de overstap van Ten Dam naar het huidige Team Giant-Sunweb was een tweede partnerschap geboren.

Interessant voor bakkers

Wat moet een bakker nou met topsporters, is een vraag die in de bakkerij regelmatig te horen is, geeft De Bisschopsmolen aan. ‘Het is de wederzijdse inspiratie: passie voor het vak en het delen van kennis dat dit soort samenwerkingen tot ‘de kers op de taart maakt’. Bakkers worden uitgedaagd om out-of-the-box te denken en de ‘regels’ van het bakkersvak los te laten.’

In de topsport gaat het om de kleinste details die een verschil kunnen maken in de prestatie van de atleet. Ook voeding speelt hierin een essentiële rol, waarbij er een sterke behoefte is aan natuurlijke, voedzame én smaakvolle producten. Zo worden er innovatieve producten ontwikkelt, die de topsporters ondersteunen in hun prestatie.

Goede voeding die ook lekker is

Voedingswaarden bepalen of een product goed is voor een renner of niet. Daarnaast letten voedingsspecialisten op het belang van smaak en variatie. ‘Niemand wordt gelukkig van elke dag hetzelfde eten. Iets kan wel gezond zijn, maar als het niet lekker is laten we het liever staan. Dat geld voor ons en zeker ook voor topsporters’, aldus een woordvoerder van De Bisschopsmolen.

Waar de ene voedingsspecialist van een sportploeg kiest voor broodmixen om on the road zelf brood te bakken, geeft de ander de voorkeur aan bake-off brood. ‘Met elke ploeg zitten we om tafel om te kijken wat de wensen en behoeften binnen de ploeg zijn, zowel vanuit de voedingsspecialist, de chef én uiteraard ook de renners.’

BORA hansgrohe heeft gekozen voor een drietal broden, die onderling zeer verschillend zijn. Alle drie worden gemaakt op basis van desem, omdat deze vaak makkelijker verteerbaar zijn in vergelijking tot broden met gist.

Desem Landbrood Tritordeum

Het Desem Landbrood Tritordeum is de benjamin van De Bisschopsmolen. In samenwerking met professor Fred Brouns (Maastricht University), is de bakkerij als eerste bakkerij in Nederland gestart met het tritordeum. Dit Spaanse graansoort, een kruising tussen durum en wilde gerst, kenmerkt zich door een lichte kleur, vezelrijkheid en bovenal een opvallend lager gehalte aan onverteerbare gluten. Dit maakt dat de graansoort zich veel makkelijker laat verteren in vergelijking tot reguliere tarwe.

Desem Landbrood Gerst

Desem Landbrood Gerst is een zeer vezelrijke desembrood, met een combinatie van spelt en gerst. Het is 5 jaar geleden ontwikkeld in samenwerking met de Gulpener bierbrouwerij. Tijdens het brouwproces ontstaat bierbostel, dat heel vezelrijk is. Daarnaast bevat gerst het stofje bètaglucaan, dat een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte. Zo heeft ‘afval’ een heel waardevolle functie in een hoogwaardig product.

Desem Landbrood Gerst

Desem Landbrood Quinoa Haver

Het Desem Landbrood Quinoa Haver is de favoriet van Steven Kruijswijk. Een mals, wit desembrood dat snel de juiste energie geeft en de spieren ideaal ondersteunt met eiwitrijke quinoa van Nederlandse bodem. Dutch Quinoa Group is de partner voor De Bisschopsmolen als het gaat om duurzame quinoa.

Lees ook

Dumoulin wint Giro – komt het door Tritordeum?

Update – Tom Dumoulin wint roze trui op Tritordeum

Bisschopsmolen wint eerste Sport & Innovatie Award Limburg

Broden van de Bisschopsmolen naar de Tour de France

Reageer op dit artikel