nieuws

’t Hoen wil supermarkten van brood voorzien

Nieuws 1361

Menno ’t Hoen van Brood van Menno verwacht dat zijn handgemaakte desembroden en meergranen-breekbrood op een dag ook in supermarkten te koop zullen. ‘Lekker geurend Frans brood met een knapperige korst. Brood waarop je moet kauwen’, zegt hij in NRC Handelsblad.

’t Hoen wil supermarkten van brood voorzien
Menno 't Hoen Foto: archief Bakkerswereld

In de zomerserie Duurzame Pioniers portretteert NRC vijf biologische bedrijven. De bakkerij van Menno ’t Hoen in IJsselstein is de eerste die aan bod komt, in de uitgave van 20 juli.

Meer liefhebbers?

Voor zijn brood ‘waarop je moet kauwen en zonder broodverbeteraar en andere overbodige toevoegingen’ moeten toch meer liefhebbers zijn dan zijn huidige afnemers alleen, veronderstelt ’t Hoen in de krant. ‘Een stuk duurder, inderdaad. Maar als je het eenmaal hebt geproefd, zegt hij, wil je toch niet meer van dat vieze, cake-achtige industriële brood? Brood dat met verbrand moutextract soms ook nog bruin wordt gekleurd, omdat bruin brood gezond zou zijn?’

300 grootste supermarkten

Op de vraag of Menno ’t Hoen supermarkten wel op grote schaal kan bedienen met ambachtelijk gemaakt brood, antwoordt de ondernemer: ‘Niet alle supermarkten van Nederland, maar de driehonderd grootste, dat moet lukken.’

Momenteel levert hij brood aan dertig winkels, tientallen restaurants, en verkoopt brood via zijn webshop. De ingrediënten voor zijn Franse brood zijn: ongecorrigeerd meel (zonder extra gluten, enzymen of ascorbinezuur), met desem of gist, zout en water. ‘Zuiverder brood bestaat niet’, zegt ’t Hoen. Het meel ligt eerst vijf weken in een silo te besterven, om zo een knapperiger korst te bewerkstelligen.

Volkoren en bloedsuikerspiegel

Zelf eet ’t Hoen alleen bij de lunch altijd brood. Maar niet de zes tot acht ‘bruine/volkoren boterhammen’ per dag die de Voedingswijzer hem voorschrijft. ’t Hoen wist een aantal jaren gelden vriend en vijand in de gordijnen te jagen met zijn kritiek op de volkorenbrood-aanbeveling.

Uit ergernis over de campagne ‘Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!’ van het Voorlichtingsbureau brood, waar hij als bakker  aan mee moest betalen, publiceerde de eigenzinnige bakker een opiniestuk in de Volkskrant.Door zoveel volkoren tarweproducten te eten als wordt aanbevolen, jagen we onze bloedsuikerspiegel maar op tot enorme hoogte. Als we die energie niet gebruiken, worden we dik’, schreef hij.

’t Hoen zegt in de Volkskrant van oktober 2012 onder meer:

‘Het Voedingscentrum hamert alleen op de vermeende voordelen van volkoren: vezels, vitaminen, mineralen en een langere verzadiging, waardoor je minder trek in tussendoortjes krijgt. Het tegendeel is waar: door de hoge glycemische index van (volkoren) tarwe heeft je alvleesklier de neiging om méér insuline af te geven dan nodig is om je bloedsuikerspiegel weer op het normale niveau terug te brengen. Het gevolg is een dal waardoor je geneigd bent om twee uur na je ontbijt of lunch naar een tussendoortje te grijpen.’

Frans brood als voorbeeld

Brood moet in de eerste plaats lekker zijn, zegt ‘t Hoen deze maand in NRC Handelsblad: ‘Laten we een voorbeeld nemen aan de Fransen. Daar is een brood een begeleider van de maaltijd. Niet meer, maar ook niet minder.

 

 

Reageer op dit artikel