nieuws

Consumenten nomineren Friese bakker met lekkerste oranjekoek

Nieuws

Consumenten nomineren Friese bakker met lekkerste oranjekoek

Welke bakker bakt de lekkerste oranjekoek van Friesland? Consumenten mogen deze zomer antwoord geven op die vraag door hún favoriete bakker te nomineren voor de Oranjekoek-verkiezing die wordt georganiseerd door de NBOV en de Leeuwarder Courant, met ondersteuning van Beko Groothandel, Friesland Campina, Koopmans Meel en Royal Steensma.

De bakkers met de meeste nominaties gaan door naar de keuringsronde, waar er door professionals en consumenten wordt beoordeeld. Na deze proeverij blijven er tien finalisten over die op de Leeuwarder Courant Nazomerfair op 17 september krijgen te horen wie de winnaar is.

Activeren oranjekoekfans

Om de oranjekoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en de verkoop ervan een boost te geven, staken de Friese afdeling van de NBOV – die al jaarlijkse een oranjekoekwedstrijd voor de bakkers zelf organiseert – en de Leeuwarder Courant de koppen bij elkaar. Daarbij gesteund door vier toeleveranciers voor bakkers. Consumenten worden via allerlei uitingen verzocht hun stem uit te brengen op wat zij de lekkerste oranjekoek vinden. Stemmen kan tot en met 31 augustus via www.lc.nl/oranjekoek of via Facebook. Daarnaast schrijft de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant een zomerserie over de oranjekoek. Elke zaterdag verschijnt een nieuw artikel in de krant, op www.lc.nl.

Prijsuitreiking op de LC Nazomerfair

De dertig bakkers met de meeste stemmen worden op 12 september uitgenodigd bij de Leeuwarder Courant. Daar buigt een vak- en consumentenjury zich over de producten en blijft er een top-10 over. De tien beste oranjekoekbakkers worden met hun aanhang op zondag 17 september verwacht op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair die plaatsvindt op het terrein van Stania State in Oenkerk.

Ambachtelijke Gurbe

De vakjury maakt op de fair de winnaars van de Ambachtelijke Gurbe vakprijs (top-3) bekend, en de publieksjury de winnaar van de Ambachtelijke Gurbe publieksprijs. De Gurbe is een bekende award in Friesland, die ook bij andere evenementen wordt uitgereikt.

Workshops voor fans

Op de eerste dag van de LC Nazomerfair, zaterdag 16 september, verzorgen de proefbakkers van Beko, Koopmans Meel en Royal Steensma de hele dag workshops voor consumenten hoe een oranjekoek te maken; die mogen daarna zelf ook aan de slag met de lekkernij. Wie de meest creatieve decoratie maakt van een oranjekoek, wint een prijs. Verder wordt de oorsprong van de oranjekoek duidelijk gemaakt aan de hand van filmpjes, tentoongestelde grondstoffen, een quiz en spelletjes.

Reageer op dit artikel