nieuws

Big data bepalen uitleveren naar supermarkten

Nieuws

Big data bepalen uitleveren naar supermarkten
Foto: Koos Groenewold

Big data bepalen voor Borgesius Bakkersland steeds meer de dagelijkse planning en uitlevering naar de supermarkt. Dit stelde Hein Boersma, ict manager van Borgesius Bakkersland, onlangs tijdens een event over de impact van big data in de agrifoodketen in Den Bosch.

Boersma ziet dat voorspelling van de vraag voor uitleveren op basis van big data leidt tot meer ketenefficiency. Bakkersland, dat per dag 2 miljoen broden bakt en deze uitlevert naar een groot aantal Nederlandse en Belgische supermarkten, is al enige tijd bezig met big datatechnieken om processen efficiënter te maken.

Het bedrijf met 20 bakkerijen en 75 productielijnen begint de productie iedere dag met de verwerking van bestelprognoses voor 1800 soorten broden. Rond de lunch komen de definitieve orders van de winkels binnen. Dan moet de planning die restproductie bij de verschillende lijnen plaatsen, aldus Boersma. Vroeg in de ochtend rijden de 400 vrachtwagens de broodbestellingen naar de vele winkels.

Keten met optimalisatiemogelijkheden

‘Een enorme keten met veel optimalisatiemogelijkheden’, constateert Boersma. ‘De winkel heeft in de loop van de dag vaak onvoldoende beschikbaarheid bij de broodafdeling. Dit is niet altijd zichtbaar bij de retailer en een grote bron van frustratie bij klant.’ Bovendien wordt niet verkocht product wordt de volgende dag weer opgehaald en vervoerd naar de Voedselbank of veevoerverwerkers.

‘Met data zoals prijs, weer, kalenderdatum, feestdag, verlof, actiesoort en de kassatransacties adviseert een zelflerend big datasysteem op winkel-artikel-dag-niveau nauwkeurig wat nodig is. Ook wordt per winkel het dag-verloop van bezoekers bepaald welke aan deze gegevens worden toegevoegd”, aldus Boersma. “Op basis van die datakwaliteit kunnen we dan de beste voorspelkwaliteit definiëren. Uitleveren op basis van vraagvoorspelling met big data leidt tot meer relevante verkopen, ketenefficiency en verser brood.’

Big data beperken verdere productieverspilling

Borgesius Bakkersland heeft naar de toekomst toe ideeën om met big data verdere productieverspilling in de keten te beperken. Het bedrijf meet in haar bakkerijen en de productiemachines de condities tijdens het proces zoals temperatuur van het deeg en luchtvochtigheid. ‘Het linken van deze data aan de meetdata van kwaliteit van het eindproduct kan op termijn mogelijk gaan leiden tot meer zelfcorrigerende productiemachines, minder waste van proces en product en, het belangrijkst, een nog hogere en constantere kwaliteit van het totale broodassortiment’, verwacht Boersma.

Reageer op dit artikel