nieuws

BakkerijMonitor: omzet eerste halfjaar stijgt voorzichtig

Nieuws 164

De omzet in de ambachtelijke bakkerijsector is het eerste halfjaar van 2017 voorzichtig gestegen met circa anderhalf procent. Ondanks een lichte daling van het aantal verkochte artikelen (-0,18%) is de totale omzet toegenomen dankzij een stijging van de gemiddelde besteding met 1,3%.

BakkerijMonitor: omzet eerste halfjaar stijgt voorzichtig
Het aantal klanten dat grootbrood koopt, daalt nog steeds, maar het aantal broden dat men koopt stijgt. Foto: AMR

Dat meldt Friso Berghuis van de BakkerijMonitor. De aangesloten leden bij de monitor hebben inmiddels een uitgebreid verslag ontvangen. Omdat Berghuis de niet-aangesloten leden ook op de hoogte wil houden, maakt hij een aantal conclusies openbaar.

Gemiddelde besteding

De gemiddelde besteding per transactie is uitgekomen op €6,95 tegenoven €6,86 in 2016. De omzetten op dagniveau laten een wisselend beeld zien.

In de onderstaande grafiek zien we dat omzet op de woensdag fors stijgt met 6% wat veroorzaakt wordt door een stijging van het aantal transacties (+3,5%), terwijl het aantal verkochte artikelen daalt (op woensdag is die daling in vergelijking met andere dagen het sterkst). De besteding  is gestegen met 2,4%. Hieruit kan worden geconcludeerd dat meer klanten minder artikelen kopen, maar met een hogere gemiddelde besteding. Dus stijgt de omzet.

Op de zaterdag is een daling van het aantal transacties te zien met 1,4%, maar met meer verkochte artikelen tegen een hogere waarde. Conclusie: minder klanten kopen op de zaterdag, maar de klanten die kopen nemen meer artikelen mee tegen een hogere gemiddelde besteding.

Vijf productgroepen

De BakkerijMonitor wordt voor 73% gedekt door 5 productgroepen: Grootbrood, Kleinbrood, Stukswerk, Gebak en taarten, Droog banket.

De trend binnen grootbrood lijkt nog niet te kenteren: het aantal klanten dat het koopt, daalt nog steeds, maar het aantal artikelen dat men koopt stijgt. Ook de gemiddelde besteding is iets hoger dan vorig jaar.

Opvallend binnen de productgroep van 5 is ook de stijging van Gebak/taarten met ruim 2%. Dat wordt veroorzaakt door een kleine stijging van het aantal transacties en een relatief forse stijging van de besteding.

Meer informatie

Bakkers die meer willen weten over de monitor kunnen contact opnemen met Friso Berghuis of kijken op https://www.facebook.com/bakkerijmonitor.bricc

Reageer op dit artikel